Našice – Lovci proslavili svog zaštitnika svetog Huberta

lovci4_11_1a

Jučer je povodom zaštitnika lovaca, lovočuvara i zagovornika šumara  svetog Huberta u Našicama na perivoju dvorca obitelji Pejačević održano slavlje koju je organizirala lovačka udruga “Jelen” iz Našica.

Lovci iz čitave Osječko – baranjske županije njih oko 150 je u povorci sa bakljama u blizini dvorca obitelji Pejačević tradicionalno proslavila svog zaštitnika svetog Huberta. Nakon ove neobične i nesvakodnevne ceremonije lovci su prošli centrom Našica te se uputili u crkvu gdje je održana i misa. Nakon toga je u Zoljanu proslava nastavljena uz druženje i tradicionalni lovački čobanac.

Ovom događaju je prisustvovao veliki broj lovaca iz čitave županije kao i mnogobrojni visoki uzvanici dok je kao predstavnik županije ovoj ceremoniji prisustvovao i dožupan Željko Kraljičak.

lovci4_11_2aNešto više o samom događaju ispričao nam je i sam predsjednik lovačke udruge “Jelen” Našice Zvonko Simel. “Danas smo ovdje zbog proslave svetog Huberta koji tradicionalno svake godine organizira županija Osječko – baranjska, odnosno njezin lovački savez. Svake godine drugo društvo je domaćin ove proslave a ovoga puta je bio red na nama da budemo organizatori. Kako što vidite danas je tu oko 150 gostiju iz lovnih ureda iz Našica, Donjeg Miholjca, Valpova, Osijeka i Baranje. Za nas je ova organizacija od iznimne važnosti i velika nam je čast što smo ove godine domaćini ovom događaju. Sveti Hubert je zaštitnik lova i lovaca, tako da je čast svake lovačke udruge organizirati ovako nešto.  Lovačka udruga “Jelen” Našice najstarije je društvo u Našicama, pa čak se usudim reći i u županiji. Danas brojimo oko 80-tak članova, a osnovani smo sada već daleke 1947. godine, tako da smo i po broju i po godinama najstariji u županiji. Već sutra nakon ove proslave, krećemo sa otvorenjem lovne sezone za 2012/2013 godinu tako da je ovaj današnji događaj odlična uvertira za otvaranje lovne sezone u ovom slučaju na divlje svinje.”

Za kraj nas je zanimalo kako se može postati  lovac i član ovog društva pa smo i za to priupitali predsjednika Simela. “Kao i većina sportova i ovaj sport  je u početku skuplji jer zahtjeva nabavku određenih rekvizita poput oružja i opreme koju koristimo u lovu. Nakon toga sve je puno lakše i prihvatljivije. Lovac i član društva može postati svatko tko 6 mjeseci bude pripravnik u lovačkoj udruzi. Po završetku lovačkog staža polaže lovački ispit te nakon tog ispita postaje punopravan član lovačke udruge.” – rekao je za kraj predsjednik Zvonko Simel.

Ovom događaju su prisustvovali i članovi KU “Dorat” Vukojevci sa svoja 4 jahača tako da je ovoj ceremoniji dodan još bolji i kvalitetniji “štih”.

 {gallery slider=boxplus.carousel width=123 height=110 layout=flow}Slike_tekstovi/2012/11mjesec/4/v1{/gallery}

{module Adsense – Slika – kocka} {module Adsense – Slika – kocka}

Pročitajte još