50 godina Našičkog planinarskog puta (NPP-a)


Malo je obilaznica u Hrvatskoj koje su tradicijom i godinama srasli s gradom i planinom koje predstavljaju i identificiraju ih u potpunosti kao što je to Našički planinrski put s Našicama i planinom Krndijom. Ove godine slavi se 50 godina od utemeljenja Našičkog planinarskog puta davne 1968. godine, jedne od tri planinarske obilaznice koje održava Planinarsko društvo „Krndija“ iz Našica. Prema Željku Poljaku to je jedanaesta obilaznica u planinarskoj povijesti Hrvatske čime se Našičani zaista mogu ponositi jer se našički kraj i ljepote Krndije najbolje mogu upoznati kada se zaputite na upoznavanje Našičkog planinarskog puta.

On je točkasta obilaznica koja se sastoji od šest točaka i kreće iz centra Našica prema selu Zoljanu na Krndiji. Nastavlja se prema Lovačkom domu, selu Seona, poznatom povijesnom lokalitetu Bedemgradu, izletištu Paulinovac i spomen domu Gradac. Vrijeme čini svoje pa je revitalizacija ove obilaznice nasušna potreba na čemu čelni ljudi PD „Krndija“ Našice upravo rade. Naime, zamisao je da obilaznica postane kružna kako bi se posjetitelj vratio na istu točku odakle je krenuo. Nadalje, točka Našice postala bi neformalna kako bi svaki posjetitelj došao u gradić podne Krndije, ali bi samo planinarenje započeo kod Lovačkog doma u Zoljanu.

Kontrolna točka Gradac više ne bi postojala jer bi izgubila svoj smisao i bila bi izvan puta, a put bi bio oplemenjen dvjema novim točkama. Radi se o povijesnim lokalitetima Crnom potoku i partizanskom groblju. Time bi Našički planinarski put dobio još ljepše vizure i značaj. Markiranja su već započela, a ostalo je još službeno prijaviti nove točke Komisiji za pl. putove Hrvatskog planinarskog saveza. Inače, na Našičkom planinarskom putu odvijaju se mnoge aktivnosti članova PD „Krndija“ Našice pa je za nas od posebnog značenja, ali i drugim građanima.

Svakog lipnja na poznatom izletištu Paulinovac se već 25 godina održava „Antunovski piknik“ koji okuplja brojne planine iz Slavonije i šire. Ove godine otvorena je Prva izviđačka obilaznica u Slavoniji i ona upravo prolazi dijelom NPP-a. Također, treba istaknuti činjenicu da je Našička geološka staza koja ima poučan karakter dobrim dijelom u skladu s trasom NPP-a.

Posebice to dobiva na značaju zbog početka izvedbe radova na projektu iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj kojim je PD „Krndija“ dobila značajna sredstva za revitalizaciju Našičke geološke staze koja će u potpunosti predstaviti bogatu geološku prošlost i brojne pronađene povijesne lokalitete. Našički planinarski put, obilaznica velike tradicije i bogatstva bit će i jedna od važnijih staza koje će društvo prezentirati na Danima hrvatskih planinara 2022. godine u Našicama. Na Krndiji i dijelovima obilaznice često se mogu vidjeti i biciklisti, trkači i mnogi drugi rekrativci pa se nadamo da će u budućnosti obilzanica postati okosnica razvoja turizma i sporta u Našicama. Obilaznici želimo još puno godina i mnogo posjetitelja.

Stric pivo

Pročitajte još