Udruga slijepih Našice posjetom gradonačelniku obilježila Međunarodni dan bijelog štapa

Članovi Udruge slijepih Našice  danas su posjetili gradonačelnika Krešimira Kašubu, te je u uredu gradonačelnika za njih je upriličen svečani prijem Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa. Na taj način obilježili su ovaj dan i upoznali gradonačelnika s problematikom slijepih i slabovidnih osoba. Tom prigodom gradonačelnik Krešimir Kašuba i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Manuela Pintarić ugostili su predsjednicu Udruge Tatjanu Bela, Rolanda Butkovića i Branka Ercegovca.

Zajedničkim snagama utječe se na osviještenost

Predsjednica udruge Tatjana Bela istaknula je važnost činjenice da je razumijevanje zajednice za potrebe slijepih i zajedništvo ključ razvoja i podrške u većoj samostalnosti i integraciji slijepih i slabovidnih osoba.

„Međunarodni dan bijelog štapa već se tradicionalno dugi niz godina održava 15. listopada u cijelom svijetu i tim povodom danas je upriličen susret s našim gradonačelnikom Kašubom u njegovom uredu. Zahvalni što nas je gradonačelnik primio i pozvao, s druge strane, ponudili smo i donijeli gradonačelniku neke prigodne poklone koje izrađuju naši članovi. Naše članice koje su slijepe i slabovidne izrađuju samoodržive vrtove, a naš dugogodišnji predsjednik i trenutno član udruge je Rolando Butković iza sebe ima veliki stvaralački rad i umjetničkih djela, a između ostalog to su romani i zbirke pjesama.

Tom prigodom Gradu smo donirali 20 njegovih zbirki pjesama te interaktivni CD Laganini Blues na kojem se nalaze recitacije njegovih određenih pjesama i njemu dragih ljudi. Važno je istaknuti da se Međunarodni dan bijelog štapa provodi na nivou cijele države i što nam je podrška Hrvatski savez slijepih gdje svi zajedničkim snagama utječemo na osvještavanje onog što je potrebno svim osobama s invaliditetom, pa tako i slijepim osobama, a to je inkluzivni dodatak, kao i redovno stavljanje u sustav osobne asistencije za osobe s oštećenjem vida te vidući pratitelj. Ono što je pohvalno da država i vladajuće strukture su prepoznale potrebu toga nakon svih dugogodišnjih nastojanja i pregovora imamo informaciju da će početkom naredne godine ozbiljno se raspravljati o stavljanju tog zakona u funkciju. – zaključila je predsjednica udruge Tatjana Bela.

Vrijedna udruga koja slavi 67 godina postojanja

Gradonačelnik Krešimir Kašuba kazao je kako mu je posebna čast obilježiti Međunarodni dan bijelog štapa članovima Udruge slijepih Našice.

“Iznimno mi je drago ugostiti članove Udruge slijepih Našice. Ova udruga slavi 67 godina postojanja te svojim aktivnostima svakodnevno pokušava poboljšati i olakšati svakodnevicu svojih članova ali doprinosi unaprjeđuju kvalitete njihovog života. Moram napomenuti da udruga aktivno povlači bespovratna sredstva iz EU. Čast mi je dodati da je Rolando Butković član udruge i bivši predsjednik ovom prigodom donirao Gradu Našicama svoju zbirku pjesama pod nazivom „Boje na platnu” što je lijepa i hvalevrijedna gesta. Redovito pratim njihov rad i redovito sam na njihovim skupštinama. Također, dobili smo na poklon od predsjednice udruge Tatjane Bela samoodrživi vrt – biljni terarij koje su njihove vrijedne članice izradile. S njima je bio i Branko Ercegovac koji je jedan od najstarijih članova udruge, a svoj radni vijek odradio je u Općini kao telefonist.” – istaknuo je gradonačelnik Kašuba te dodao da ovoj udruzi uvijek daje potporu te da im Grad i dalje stoji na raspolaganju.

Pročitajte još