Natjecanje u kvaliteti plemenitih i neplemenitih vina – Apsolutni pobjednik Tihomir Kolembus

vino1
vino1

U organizaciji Udruge voćara i vinogradara iz Našica održano je 11. ocjenjivanje vina našičkih vinara ”Vinona 2017., a pod pokroviteljstvom Grada Našica.

Na ocjenjivanje su prijavljena 53 uzoraka, od čega 30 bijelih i 23 crnih i roze vina. Zlatne diplome za bijela vina ove godine osvojili su Zvonko Katavić i Darko Cerovski za graševinu, a kod crnih vina Tihomir Kolembus za merlot te Zvonko Katavić i Marijan Resler za frankovku. Ovi vinari bili su najuspješniji, jer su dobili po jednu zlatnu i po dvije srebrne medalje za svoja vina.

Apsolutni šampion za ovu godinu je Tihomir Kolembus, čiji je merlot osvojio visokih 18,3 bodova u kategoriji crnih vina, dok je graševina Darka Cerovskog dobila najvišu ocjenu kod bijelih vina – 18,28.

Uz pet zlatnih, uručene su 32 srebrne i 7 brončanih diploma, dva priznanja, dok je 6 uzroka odbačeno. Medalje i priznanja vinarima su uručili predsjednik Udruge voćara i vinogradara Darko Cerovski, članica komisije za ocjenjivanje vina Ivana Nemet i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Našica Stjepan Pintarić, dok je dodjeli bio prisutan i predsjednik Gradskog vijeća Josip Miletić.

vino2

Članica komisije za ocjenjivanje vina Ivana Nemet, nakon uručivanja diploma, pohvalila je našičke vinare i njihova vina, ali nije kritizirale ni vinare čija vina nisu ocijenjena.

“Događaju se greške. Možda su neki vinari opušteni, neki su u neznanju, ali ovo ocjenjivanje je jedna realna slika ljudi koji se bave proizvodnjom vina na našičkom području. Kada sam prije nekoliko godina krenula s ocjenjivanjem vina bilo je svega, a sa je ugodno raditi jer su vina sve kvalitetnija. Ima velik broj zlata i srebra, i to govori o napretku i sve uspješnijim vinarima, a posebno je za izdvojiti šampionsko vino merlot zbog arome višnje.” – rekla je članica komisije Ivana Nemet.

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Darko Cerovski zadovoljan je ovogodišnjim natjecanjem, i što se tiče broja uzoraka te ocjena kojima su vina ocijenjena.

vino3

“U ovu manifestaciju treba uložiti puno truda i rada. Mogu zaključiti da je većina onih koji su donijeli uzorke zadovoljni ocjenom. Po prvi put imamo pet broj zlatnih medalja, što nije zabilježeno od kada se organizira ocjenjivanje. Također, velik je broj srebrnih medalja što govori o napretku u proizvodnji vina srednje kvalitete. Vina zlatnih medalja su izuzetne kakvoće koja slobodno mogu izići na tržište bez bojazni da će zaostati za vinima velikih vinara.” – rekao je Cerovski. Dodao je da je na ovom ocjenjivanju postignut uspjeh, s obzirom da je 2016. bila problematična za vinogradare.

”Godina je bila teška, počevši od proljetnih mrazova pa do bolesti tijekom čitave godine. Bio je mukotrpan posao doći do kvalitetne sirovine, a onda i do kvalitetnog vina. U podrumu je trebalo također primijeniti iskustvo i znanje koje se steklo na predavanjima, ali i i tijekom višegodišnje proizvodnje vina. Svi oni koji su poštivali struku i dali maksimum u podrumu došli su do kvalitetnog proizvoda. A oni vinari čija su vina odbačena, pogriješili su sa sumporom ili su obavili pretok u krivo vrijeme, tako da treba ubuduće više paziti.” – poručio je predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski.

Uspjeh vrijedan pozornosti ostvarili su proizvođači neplemenitih vina koji su na ocjenjivanje ponudili noju bijelu, roze i crnu. Najbolji proizvođač neplemenitih vina je Slavko Benčić iz Lile koji je dobio zlatnu medalju za svoju noju bijelu. Tri proizvođača su osvojila srebrne, pet brončane medalje, dok su dva dobila priznanja. 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2017/3mjesec/27/v1{/gallery}

Pročitajte još