Farmica je i OPG, želja im je postati farmsko sklonište

U Našicama već 5 godina djeluje skupina našičkih volontera koji se trude pružiti napuštenim ili odbačenim životinjama bolji standard života te skrb o zdravlju dok se za njih ne nađe prikladan udomitelj. Kako navodi Ivana Varkonji, danas predsjednica Udruge Farmica, na korištenje su dobili manje zemljište te je započela njihova briga o napuštenim životinjama našičkog kraja. Prvotno su se financirali sami „iz vlastitih džepova“ te su naknadno osnovali Udrugu pa su počele pristizati i znatne donacije.

Kako kazuje Varkonji, napuštenih životinja koje su zbrinjavali je bilo sve više, a prvotni prostor na kojem su se nalazili postao je neadekvatan. Uz to, u svom radu su nailazili na brojne prepreke. Veterinarska inspekcija protiv Farmice je pokrenula optužni prijedlog te su završili i na sudu jer spašavajući zanemarene, zlostavljanje i napuštene životnije nisu registrirali Sklonište.

 

Kako bi ispunili sve uvjete i uspjeli registrirati sklonište, volonteri su odlučili sami kupiti farmu. „Financijski je teško ispuniti uvjete za registraciju, a mi smo se sami financirali. Kada smo odlučili kupiti vlastito zemljište, doslovno smo krenuli od nule. Pokrenuli smo akciju za prikupljanje donacija za kupnju zemljišta te smo uz pomoć dobrih ljudi, prikupili potrebnih 18.000 eura i kupili smo posjed od 35.000 m2 u Breziku Našičkom.” – navodi Varkonji.

Nakon kupnje, počela je gradnja skloništa kako bi se ispunili svi uvjeti te registriralo sklonište. „Financijski je teško ispuniti uvjete za registraciju, a mi smo se sami financirali. Bila je potrebna izgradnja sanitarnog čvora, grijanih karantena, prostora za socijalizaciju, posebne odvojke za štence i na kraju bokseva za pse prema zadanim propisima… Dugo je trajao proces kako bi se registrirali kao sklonište, dvije godine nam je trebalo da ispunimo sve uvjete propisane Pravilnikom o osnivanju skloništa.” – objašnjava Varkonji i nadodaje kako je našička Udruga Farmica u listopadu ove godine dobila rješenje za obavljanje djelatnosti Skloništa za životinje. Naglašava kako će im sada financijski biti lakše, kao registrirano sklonište moći će sklapati ugovore s općinama i gradovima koji će pokrivati zbrinjavanje životinja te svu njihovu skrb.

 

Danas na Farmici osim pasa i mačaka, udomljuju se i druge domaće životinje, vijetnamske svinje, koze, kokoši, a udomili su i jednog magarca. Registrirali su se i kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te im je želja postati farmsko sklonište, kazuje Varkonji. Sretni s pristiglim rješenjem, imaju puno planova za budućnost. Žele iskoristiti sve potencijale farme kako bi bili samoodrživi i sami proizvoditi hranu za svoje životinje te ih na proljeće čeka još puno posla.

Da je nadaleko poznat rad ovih našičkih volontera svjedoče brojne nagrade. Tako je Farmica ove godine postala „Heroj šapice“ te ovim natječajem osvojila 15 000 kn za veterinarske usluge. Povodom Svjetskog dana zaštite životinja, u listopadu u nagradnoj igri DM-a, Farmica je ponovno nagrađena te je osvojila hranu za životinje. Uz to Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke Osječko – baranjske županije prepoznala je humanitarno djelovanje Farmice te je prikupivši donacije svojih članova i prijatelja, dostavila Farmici hranu za životinje i druge potrepštine.

 

Ivana Varkonji pozvala je sve koji mogu neka pomognu u radu ovog skloništa donirajući slamu, stare deke, krpe, ručnike, povodce, ogrlice, hranu ili donacijom novčanih sredstava za cijepljenje i liječenje bolesnih životinja na IBAN: HR5923400091110916596; SWIFT: PBZGHR2X; PayPal: [email protected] Isto tako, potrebni su im volonteri koji bi im pomogli u brizi oko životinja.

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još