Međunarodni je dan primalja

Peti svibnja u cijelom svijetu se obilježava kao Međunarodni dan primalja. Taj važan dan u Hrvatskoj obilježavamo od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u životu. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka u koju su stoljećima brojne primalje gradile svoje znanje, iskustvo i vještine.

Djelatnost i djelokrug rada primalja

Iz bliže povijesti treba izdvojiti kako je 2008. godine Hrvatski sabor usvojio Zakon o primaljstvu, kojim se određuje djelatnost i djelokrug rada primalja te su prvi put u novijoj povijesti primalje priznata profesija koja danas ima i svoju udrugu i komoru. Hrvatska komora primalja na dan 11. travnja 2022. godine broji 2.546 registriranih članica.

Ključna uloga prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče

Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unaprijeđenu kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Njihova je uloga ključna prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče, a cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u najizazovnijim i najsretnijim trenucima u životu ali i životu njihovih obitelji. Njihova podrška, utjeha i potpora neprocjenjiva su pomoć, koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Primalja ima iznimno važan zadatak, biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je iznimno osjetljiva, ohrabriti je i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći itekako uspijevaju, svjedoče brojne majke koje nikada nisu zaboravile ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Svim primaljama čestitamo njihov dan!

Izvor: HZJZ; Foto: arhiva

Pročitajte još