Policija održala edukativnu radionicu prevencije kriminaliteta na plažama, bazenima i kupalištima

U srijedu, 19.svibnja, u organizaciji Hrvatskog crvenog križa, Gradskog društva Osijek, a u okviru „Tečaja za osposobljavanje spasilaca”, policijski službenik Odjela prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske, održao je edukativnu radionicu prevencije kriminaliteta na plažama, bazenima i kupalištima.


U sklopu preventivnog projekta „Zajedno u zaštiti osobne imovine“, radionica je održana u prostorijama Gradskog društva crvenog križa u Osijeku, a desetak polaznika tečaja za spasioce educirano je o važnosti samozaštitnog ponašanja, prepoznavanju sumnjivih ponašanja, osoba i predmeta, zatim o obilježjima kaznenog djela krađa i teška krađa te postupanju u slučaju da se kazneno djelo dogodi. Također su educirani o važnosti prevencije u lokalnoj zajednici kao i o važnosti suradnje s građanima, ali posebice sa spasiocima.

Skrenuta im je pozornost na činjenicu da građani posjetitelji plaža, bazena i kupališta ne posvećuju dovoljno pozornosti na zaštitu svoje imovine, pa na taj način počiniteljima olakšavaju počinjenje kaznenog djela. Svoje automobile ostavljaju s otvorenim prozorima ili u unutrašnjosti ostavljaju vrijedne stvar. Na plaže, kupališta i bazene nose vrijedne stvari, koje ostavljaju bez nadzora ili bespotrebno nose veliku svotu novca koju potom skrivaju ispod ručnika, u džepu hlača ili slično.

Napomenuto je da u slučaju krađe žrtva trpi materijalnu štetu, međutim žrtva trpi i psihičko opterećenje, ne osjeća se više sigurno na mjestu gdje se krađa dogodila očekujući da se krađa može ponoviti.

Zaključeno je da bi spasioci svojom svakodnevnom brigom o kupačima na plaži u vidu savjeta o samozaštitnom ponašanju i dojavama sumnjivih ponašanja policiji, mogli doprinijeti slici lokalne zajednice koja brine i Republike Hrvatske kao sigurne destinacije. U sklopu preventivnog projekta „Zajedno u zaštiti osobne imovine“ Odjel prevencije će i ubuduće, a posebice sa početkom turističke sezone i sezone godišnjih odmora, provoditi razne preventivne aktivnosti sa ciljem očuvanja osobne imovine i upućivanja građana na samozaštitno ponašanje i sprječavanje počinjenja kaznenih djela.

Stric pivo

Pročitajte još