Višejezično glazbeno natjecanje 2024. – Druga nagrada timu OŠ Dore Pejačević Našice!

Peteročlani tim Osnovne škole Dore Pejačević Našice u sastavu učenica: Elena Šokić i Kiara Dervić iz 5.c razreda te Anđela Blagojević, Magdalena Zupčić i Tena Olivari iz 5.d razreda, pod mentorstvom učiteljica Maristelle Ravlić Katilović i Mirjane Šutalo Vulić, osvojio je drugu nagradu u kategoriji osnovnih škola na Višejezičnom glazbenom natjecanju 2024. godine s videouratkom Wir sind alle gleich (Svi smo mi isti).

S ciljem poticanja višejezičnosti hrvatskih učenika, a povodom obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja 2024. godine, hrvatske udruge nastavnika stranih jezika (Hrvatska udruga profesora talijanskog jezika, Hrvatska udruga profesora francuskog jezika i Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika), uz potporu veleposlanstava i kulturnih instituta, pozvali su učenike osnovnih i srednjih škola te studente sveučilišta diljem Hrvatske da snime videouratke s autorskim tekstom i glazbom na francuskom, talijanskom, njemačkom i španjolskom jeziku te ih pošalju na Višejezično glazbeno natjecanje 2024.

Na natječaju je sudjelovalo više od 200 sudionika iz 25 osnovnih i srednjih škola te fakulteta

Natjecatelji su bili podijeljeni u četiri kategorije: a) učenici 1. – 4. razreda OŠ, b) učenici 5. – 8. razreda OŠ, c) učenici 1. – 4. razreda SŠ, d) studenti 1. – 5. godine studija. Pjesma i glazba u videouratku morale su biti autorsko djelo učenika/studenata koje nikad prije nije prezentirano niti nagrađivano. Učenici su u videouratcima mogli obraditi jednu od ponuđenih tema: Zelena Europa, Inkluzija, Jednakost, Ujedinjeni u različitosti, EU i mladi, Kompetencije, iGen/Generacija Z, Generacija Alfa. Žanr videouratka bio je po izboru sudionika.

Učenice ove škole su, uz pomoć mentorica, prvo sastavile tekst pjesme na njemačkom jeziku, zatim su ga uglazbile, a onda je slijedilo uvježbavanje izvedbe uz instrumentalnu pratnju na udaraljkama te snimanje videouratka.

Na natječaju je sudjelovalo više od 200 sudionika iz 25 osnovnih i srednjih škola te fakulteta iz svih dijelova Hrvatske. U kategoriji osnovnih škola, učenici 5.-8. razreda, prvo mjesto su osvojili učenici iz OŠ Antuna Mihanovića Osijek, drugo mjesto našičke osnovnoškolke, a treće mjesto učenici iz OŠ Ivan Goran Kovačić Vinkovci. Budući da su učenici u svojim autorskim tekstovima obrađivali teme vezane za Europsku uniju i zajedničke europske vrijednosti, kao datum dodjele nagrada odabran je Dan Europe. Svečanost se održala u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu. Kako navode iz škole ponosni su na rad naših učenica koje su svojom pjesmom Wir sind alle gleich, na najljepši način predstavile Osnovnu školu Dore Pejačević i grad Našice!

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice, Mirjana Šutalo Vulić, učiteljica glazbene kulture

Pročitajte još