Najava konferencije 'Energetska obnova zgrada javnog sektora'

graditeljstvo1

graditeljstvo1

Povodom otvaranja Poziva ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja organizira konferenciju ‘Energetska obnova zgrada javnog sektora’ koja će se održati 18. prosinca 2017. godine u Hotelu International, Miramarska 24. u Zagrebu, s početkom u 09:00 sati.

 

Zbog ograničenog kapaciteta dvorane, konferencija je namijenjena predstavnicima državne vlasti, državne uprave, županija, gradova i regionalnih razvojnih agencija a za ostale potencijalne prijavitelje na Poziv Ministarstvo će tijekom 2018. godine održati niz informativnih radionica. Prijave za sudjelovanje na radionicama će započeti od 20. prosinca 2017. godine.
Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti. Ovim projektima energetske obnove kroz integralni pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe.

U okviru ovog Poziva osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000,00 kuna, a najviši 40.000.000,00 kuna. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je najranije od 2.1.2018., a krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 31.12.2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava.

Cilj konferencije je upoznati javnmost sa kriteriijima i uvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi potencijalni prijavitelji mogli energetski obnoviti svoje zgrade. Također, konferencija je prilika za razmjenu iskustva, jačanje suradnje i informiranje potencijalnih prijavitelja kako bi se realizirao što veći broj projekata.

Sudionicima konferencije u uvodnom izlaganju obratiti će se potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. 

visibility elementi

Sudjelovanje na konferenciji se ne naplaćuje a prijave se vrše putem prijavnog obrasca, najkasnije do srijede,  13. prosinca 2017. do 12 sati. Budući da je broj sudionika konferencije ograničen mogu se prijaviti po dvije osobe.

bricks2016

Pročitajte još