U našičkoj srednjoj školi održana edukacija „Da se ne zaboravi“

Krajem prošlog mjeseca u SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, na satima povijesti, održana je edukacija „Da se ne zaboravi” u 4. a og i 4. b og. Edukacija se vremenski odvijala dva puta po dva školska sata, a predavanja su vezana uz Domovinski rat s težištem na tijek događanja na prostorima istočne Hrvatske.

Predavači su bili umirovljeni časnici HV i specijalne policije direktni sudionici događanja. Tako je Ivica Kovačević (KVIN) upoznao učenike kako je izvršena oružana agresija na RH potaknuta raspadom SFRJ i idejom o stvaranju velike Srbije. Prikazana je Animirana karta Domovinskog rata u kojoj su učenici mogli vidjeti kako je izvršena agresija, te kako je obranjena i oslobođena RH.

Nositelj aktivnosti je UBDR INA-Naftaplina KVIN

Ulogu MUP-a (Hrvatske policije) u Domovinskom ratu prezentirao je umirovljeni general specijalne policije Mirko Horvatin (USPDR Orao Našice – Orahovica). Napad na Grad Našice i oslobađanje vojarne i grada od agresora s prezentacijom i pričom vratio je učenike na kratko u 1991. umirovljeni bojnik HV Nikola Masnikosa (KVIN).

Put 67 našičkih dragovoljaca za Vukovar, obranu Grada heroja i izlazak u proboju kroz osobna iskustva ispričao je Branimir Jokić (Udruga vukovarskih veterana Našice). Na zadovoljstvo predavača učenici su postavljali pitanja, aktivno sudjelovali u edukaciji, pokazavši pri tome veliko zanimanje za bližu Hrvatsku povijest – Domovinski rat, navode iz škole. Nositelj aktivnosti je UBDR INA-Naftaplina KVIN, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u suradnji s Udrugom vukovarskih veterana Našice i USPDR „ORAO“ Našice -Orahovica. Edukacija je ostvarena u suradnji s prof. povijesti Dunjom Irha Baričević.

Izvor: SŠIK Našice

Pročitajte još