Stanje sigurnosti u prometu

policija1
policija1

Na području PU osječko – baranjske u studenom 2017. godine evidentirano je 158 (u studenom 2016. godine – 196) prometnih nesreća, od čega dvije (u studenom 2016. godine – 5) s poginulim osobama, 37 (u studenom 2016. godine – 54) s ozlijeđenim osobama i 119 (u studenom 2016. godine – 137) s materijalnom štetom.

 

U prometnim nesrećama ukupno je stradala 51 osoba (u studenom 2016. godine – 73), od čega su dvije (u studenom 2016. godine – 5) osobe poginule, šest (u studenom 2016. godine – 14) osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 43 (u studenom 2016. godine – 54) osobe su zadobile lake tjelesne ozljede.

Najveći broj evidentiranih prometnih nesreća, njih 35, dogodio se zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Slijedi oduzimanje prednosti prolaska (26), nepropisno kretanje vozila kolnikom (19), nepropisno skretanje (18), nepropisno uključivanje u promet (18), nepropisna vožnja unatrag (17) te ostali uzroci prometnih nesreća.

U trideset pet prometnih nesreća kojima je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina ukupno je stradalo 19 osoba, od čega su dvije osobe poginule, tri osobe su teže, a četrnaest osoba je lakše ozlijeđeno.

U trinaest prometnih nesreća u kojima su počinitelji imali alkohola u krvi jedna je osoba teže, a tri osobe su lakše ozlijeđene (u studenom 2016. godine evidentirano je 15 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe poginule, jedna osoba je teže i šest osoba je lakše ozlijeđeno).

U 26 prometnih nesreća gdje je uzrok bilo oduzimanje prednosti prolaska stradalo je ukupno 16 osoba, od čega su dvije osobe teže i 14 osoba je lakše ozlijeđeno.

Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je ponedjeljkom (30) i četvrtkom (30), slijedi srijeda (28), utorak (19), petak (18), subota (17) i najmanje nedjeljom (16).

Mladi vozači sudjelovali su u 33 prometne nesreće, od čega u dvanaest s ozlijeđenim osobama i 21 s materijalnom štetom. Ukupno je stradalo četrnaest osoba, od čega su četiri osobe teže, a deset je osoba lakše ozlijeđeno. Mladi vozači počinitelji su 25 prometnih nesreća, od čega sedam s ozlijeđenim osobama i 18 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradalo je 8 osoba, od čega su tri osobe teže, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. U pet prometnih nesreća mladi vozači su imali alkohola u krvi, od čega u dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže, a dvije su osobe lakše ozlijeđene, dok su tri prometne nesreće za posljedicu imale materijalnu štetu.

Vozači mopeda i motocikla sudjelovali su u četiri prometne nesreće. Dvije su bile s ozlijeđenim osobama i dvije s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradale su dvije osobe, obje su zadobile lake tjelesne ozlijede. Vozači mopeda i motocikla su počinitelji četiri prometne nesreće u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena. U jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom vozači mopeda i motocikla su imali alkohola u krvi, a u dvije prometne nesreće nisu imali zaštitnu kacigu na glavi.

Vozači bicikla sudjelovali su u četiri prometne nesreće, od čega u tri s ozlijeđenim osobama u kojima je jedan vozač bicikla teže ozlijeđen, dok su dva vozača bicikla lakše ozlijeđena, a jedna prometna nesreća za posljedicu je imala materijalnu štetu. Vozači bicikla su počinitelji jedne prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojoj je vozač bicikla zadobio LTO, a u jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom biciklist je imao alkohola u krvi. Ukupno su evidentirana 73 prekršaja vozača bicikla od čega 31 prekršaj vožnje uz prisutnost alkohola u krvi. 

Pješaci su sudjelovali u šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U navedenim prometnim nesrećama jedan je pješak teže, dok je pet pješaka lakše ozlijeđeno. Sve prometne nesreće su se dogodile na pješakom prijelazu, pet u noćnim uvjetima, a u četiri prometne nesreće kolnik je bio mokar.

promet nasice policija

Sukladno članku 137. Prekršajnog zakona u posebne prostorije ukupno je smješteno 8 osoba.

U cilju postizanja što manjeg broja prometnih nesreća, policija će i nadalje pojačano nadzirati i sankcionirati takozvane „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkoholiziranost vozača, nepoštivanje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcije – ometanje (u prometnom smislu nepropisne uporabe mobitela), s obzirom na značajan udio navedenih prekršaja kao uzroka te grešaka, ali i stupnja implementiranosti rečenih kod nastanka prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Obzirom na moguće nadolazeće vremenske uvjete (kiša, magla, snijeg, led, sklizak kolnik), pojačat ćemo i nadzor prometa te skrb prema najranjivijim sudionicima u prometu, posebno prema pješacima i biciklistima, u vidu njihovog kretanja i ponašanja u prometu (korištenje svjetala i reflektirajućeg prsluka, vožnje po pješačkim prijelazima, korištenje biciklističkih staza, kao i nošenje zaštitne kacige osoba do 16 godina starosti), a kod pješaka pravilnost kretanja kolnikom i mjestima prelaženja prometnica.

Budući su mladi vozači najčešće počinitelji, ali i žrtve najtežih prometnih nesreća, postupanje i druge mjere planiranja usmjerit ćemo prema toj kategoriji sudionika u prometu te mjestima njihovog okupljanja.

S obzirom na nadolazeće blagdane, kada očekujemo konzumiranje veće količine alkoholnih pića, vozačima savjetujemo da koriste drugi prijevoz ili da ih vozi osoba (vozač) koja nije konzumirala alkohol.

 
bricks2016

bricks2016

Pročitajte još