LPR “Mimoza” Đurđenovac tradicionalno obilježila Dan ružičaste vrpce

Članovi Lige protiv raka „Mimoza” jučer su u centru Đurđenovca, unatoč lošem vremenu, obilježili Dan ružičaste vrpce. Ovaj dan u Hrvatskoj se obilježava s ciljem da se žene upozori na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Uz epidemiološke mjere, volonterke udruge građanima su mjerile tlak i razinu šećera u krvi. Također su dijelile letke o samopregledu kod žena kako bi podsjetile građanstvo o prevenciji karcinoma dojke.

Predsjednica Udruge, dr Ljiljana Hodak podsjetila je da je rak dojke najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Pojavnost bolesti je najveća kod žena u dobi iznad 50 god.,no može se javiti i kod mlađih žena i kod muškaraca. Najvažnija je preventiva – samopregled dojki te mamografija i ultrazvuk. Važna je i obiteljska anamneza kada se preporuča mamografija i u ranijoj dobi. Doktorica Hodak je pozvala građanke da se odazivaju na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kako bi spriječli bolest na vrijeme.

Pročitajte još