Kako izabrati zaštitno sredstvo protiv nametnika?

Kao što štitimo sebe od brojnih napasti; komaraca, papatača i krpelja, važno je zaštiti svog člana obitelji na četiri šape, a mačke i psi su domaćini za mnoge parazite (buhe, krpelji, srčani crv, očni crv…). Kada su naše najdraže njuškice u pitanju OBAVEZNO ih treba zaštiti od parazita. Važno je naglasiti da i kućne mačke trebaju prevenciju i zaštitu od parazita jer postoji više puteva na koji neželjeni napasnici mogu ući u Vaš dom.

Važnost cjelogodišnjeg plana zaštite

Često se pitamo na koji način parazit prijeđe na našu kućnu mačku, odgovor je vrlo jednostavan. Činjenica je da ukućani ne borave stalno u kući te mogu donijeti parazite izvana na odjeći, obući i taj način oni pronalaze put do naših krznenih loptica. Također često zanemarimo činjenicu da neke mačke borave u stanu ali izlaze na naše terase i balkone i tu budu izložene muhama, komarcima i papatačima koji mogu biti prenosnici opasnih zaraznih bolesti Dirofilaroza, Lišmanijoza kod mačaka, pasa, ali i kod ljudi.

Tri najčešća izbora za zaštitu ljubimaca; ampule, ogrlica, tableta

Koji ćemo preparat odabrati ovisi o više faktora – napominjem da u veterinarskoj ljekarni ZooKut radi doktorica veterinarske medicine koja će sa vama uvijek pronaći najbolju zaštitu za vašeg ljubimca. Izbor zaštitnog sredstava donosimo nakon što vidimo važne parametre: koliko je star naš ljubimac, koliko je težak, koje su njegove svakodnevne navike.

Ako se odlučimo za ampulu, važno nam je starost jer štenci moraju biti u starosti od 8 tjedana i ne lakši od 1,5 kg. Na tržištu imamo proizvođača ampula, za sve je zajedničko da je vrlo važno da se ampula aplicira direktno na kožu (dobro razmaknemo dlaku i direkt na kožu) apliciramo na područje između lopatica, na korijen repa i jedno do dva mjesta duž kralježnice. Važno je da se aplicira na mjesto za koje smo sigurni da naš pas ne može polizat. Kod mačaka stavljamo na međulopatično područje.

Važno je naglasiti da ampule za pse NE SMIJU se koristi za mačke. Učinak ampule je nakon 24 sata ali važno je također naglasiti da nije vodootporna, to znači da ne smijemo kupati psa 24 sata prije i bar 14 dana nakon aplikacije ampule, jer svako kupanje smanjuje djelovanje ampule. Također je važno naglasiti da 24 sata nakon ampule ne treba maziti ljubimca (posebno djeca). Ampule kao zaštita treba ponavljati svaka 4 tjedna. Svakako je potrebno skrenuti pozornost na važno upozorenje da mačke ne mogu razgrađivati određene spojeve (uključujući permetrin) ili ih razgrađuju vrlo sporo, a taj pripravak za njih je izrazito toksičan, a može biti i smrtonosan. Stoga se ampule za pse ne smiju primjenjivati na mačkama.

U slučaju da se pripravak aplicira na mačku ili da ona dođe u neposredni dodir s nedavno tretiranim psom, mogu se javiti neželjeni učinci. Da biste spriječili slučajno izlaganje mačaka antiparazitiku, tretirane pse treba držati dalje od mačaka dok se mjesto aplikacije ne osuši. Stoga je važno da mačka ne liže mjesto aplikacije lijeka na psu. U takvim okolnostima treba odmah zatražiti savjet i/ ili pomoć doktora veterinarske medicine. Zašto nakon 8 tjedana a ne ranije čest je upit, odgovor leži u činjenici da u štenaca i mačića sa 8 tjedana dozriju lojne žlijezde koje imaju važnu ulogu kao rezervoar djelatne tvari u ampulama.

Ogrlice kao zaštita su trajnije rješenje djeluju 4 – 8 mjeseci, nije za životinje mlađe od 7 tjedana ogrlica sprječava infestaciju i buhama i krpeljima kroz kontakt s kožom mačke ili psa, repelentni učinak, ogrlica se se bori s parazitima prije nego ugrizu vašeg ljubimca. Djeluju na način da otpušta aktivne tvari u kontroliranim i niskim dozama putem inovativnog polivinilkloridnog matriksa koji se nalazi unutar ovratnika. Bez mirisa, vodootporne, važno je da se ogrlica ne skida već da je u kontaktu s kožom životinje 24 sata. Potrebno je naglasiti da kod primjene ampula i ogrlica ukoliko su krpelji prisutni na psu prije tretmana ne moraju uginuti unutar 48 sati od stavljanja, već mogu ostati pričvršćeni i vidljivi. Stoga se, prilikom primjene preporučuje ukloniti krpelje prisutne na psu /mački.

Slijedeće zaštitno sredstvo može biti u obliku spreja, to je ektoparazitik za vanjsku primjenu kod pasa i mačaka, aplicira se na životinju sa udaljenosti 15 cm , za svaki kg utroši se 3-6 ml spreja, znači za 1 kg treba pritisnuti sprej 6-12 puta da se životinja adekvatno zaštiti.

Najnovije sredstvo za zaštitu vašeg ljubimca od parazita su tablete za žvakanje. Tablete su ekto i endoparazitik najšireg djelovanja, znači da djeluju na unutarnje parazite (nematode, cestode) ali i na vanjske (krpelji, buhe, ušni šugarac). Tablete ubijaju buhe prije nego uspiju proizvesti jajašca, stoga nema kontaminacije okoliša životinje jajašcima, krpelje ubija unutar 48 sati, zaštita traje 4-5 tjedana, važno je naglasiti da se krpelj treba prihvatiti na životinju da bi je djelatna tvar ubila. Na tržištu ima više proizvođača i vrsta tableta, koju ćete dati svom ljubimcu to odlučite uz savjetovanje sa veterinarom.

Iz svega gore navedenog vidimo da postoji veliki izbor zaštite, i zato posjetite našu Veterinarsku Ljekarnu, gdje ćete dobiti stručan savjet i preporuku za zaštitno sredstvo za vašeg ljubimca.

Od 5. svibnja do kraja mjeseca u Veterinarskoj ambulanti ZooKut akcija je na ampule Advantix i Advantage, ogrlice Foresto i Scalibor, akcija je – 10%
Uz navedene akcije tu je i akcija na podloške za trening vršenja nužde, šampone proizvođača M Pets, četke i češljeve od istog proizvođača, kao i na hranu Verve brenda Calibra.
Akcija je – 10%

Vaš ZooKut

Sanja Bišof dr.vet.med

 

Izvor: Sponzorirani članak

Pročitajte još