Crveni križ Našice obilježio Svjetski dan prve pomoći te sudjelovao na Danima slavonske šume

 

Dan našičkog sporta, petak, 09. 09.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći mladi su započeli na tradicionalnoj aktivnosti u sklopu Dana slavonske šume pod nazivom Dan našičkog sporta. Aktivnost je okupila mnoge našičke sportske klubove i timove, a kako znamo da u sportu uvijek može biti ozljeda, mladi su prezentirali osnovne postupke prve pomoći i reanimaciju uz upotrebu AVD uređaja.

“Deka” na kojoj su mladi pokazivali prvu pomoć okupila je velik broj djece koji su uz nova znanja otišli doma s lizalicama, narukvicama i ostalim promotivnim materijalima. Iako je organizacija bila odlična uz veliki broj odazvanih sudionika, kišno vrijeme je ipak smanjilo trajanje aktivnosti. Kiša je poremetila i aktivnost crtanja obrisa s prigodnim porukama kojima se ukazuje na važnost prve pomoći.

Dani Slavonske šume, subota, 10. 09.

Skoro svake godine se Svjetski dan prve pomoći poklopi s glavnim dijelom programa festivala Dani slavonske šume. Na štandu Crvenog križa Našice, mladi su zajedno s ekipom volontera Mjesnog društva Crvenog križa Đurđenovac organizirali aktivnosti na dva štanda. Vrijedne ruke volonterki MDCK Đurđenovac izložile su svoje rukotvorine na jednom štandu, a na drugom su mladi Crvenog križa Našice izložili opremu koja se koristi pri vježbanju prve pomoći te ponudili svoje znanje zainteresiranim građanima.

Crveni križ Našice posjetiteljima festivala je dijelio promotivne materijale, a najmlađi posjetitelji su zadovoljno otišli sa štanda s lizalicom i balonom. Crveni križ Našice imao je i predstavnike u građanskom natjecanju piljenja s dvoručnom pilom “Amerikankom”. Volonterka Ivanka Babić i djelatnik Dorijan Lamot, spoj iskustva i mladosti uspješno su za 1 minutu i 17 sekundi izvršili svoj zadatak i prepilili deblo od 20ak cm. GDCK Našice čestita svim natjecateljima, a pogotovo pobjednicima Katavić – Katavić.

2. Stravianae Challenge, nedjelja, 11. 09.

U nedjelju su predstavnice mladih Crvenog križa Našice podržale odlično organizirano natjecanje Stravianae Challenge – automobilističko natjecanje ocjensko spretnosne vožnje pod okriljem HKS-a.

Također, GDCK Našice se zahvaljuje organizatorima Auto klubu Panonija Našice na pozivu te se nadaju da će se ponovno družiti uz prigodne zajedničke aktivnosti i prije idućeg Stravianae Challenge-a.

Radionica prve pomoći, ponedjeljak, 12. 09.

Mladi Crvenog križa Našice odradili su i prvu aktivnost u školama u novoj školskoj godini. Na poziv OŠ Ivan Brnjik Slovak Jelisavac održana je radionica prve pomoći u 5. razredu. Učenici su na radionici naučili što je prva pomoć, što se nalazi u kompletu prve pomoći, kako nazvati hitnu pomoć, kako zaustaviti krvarenje, što učiniti u slučaju pada u besvjesno stanje te što raditi u slučaju kada osoba ne diše.

Crveni križ Našice, mladi Crvenog križa Našice te Mjesno društvo Crvenog križa Đurđenovac zahvaljuju se svima na pozivima, odličnim organizacijama te, naravno, i građanima, sportašima, djeci, učenicima i svim ostalima koji su u ova četiri dana sudjelovali u aktivnostima Crvenog križa Našice. Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine drugu subotu u rujnu. Mladi Crvenog križa Našice, ali i ostalih društava Crvenog križa puno pažnje i vremena posvećuju upravo prvoj pomoći kao jednoj od prvih i temeljnih djelatnosti pokreta Crvenog križa i važnoj i humanoj životnoj vještini.

Pročitajte još