Zaprimljeno 1470 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, obrađeno već 250

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama dosad je zaprimila 1470 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite od kojih je obrađeno već 250. Podnošenje zahtjeva započelo je 21. ožujka 2022. godine a zahtjevi će se zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 50 milijuna kuna. Od 250 obrađenih zahtjeva, odobreno je 240, dok je njih 10 odbijeno zbog nepotpune dokumentacije. 

Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 76.000,00 EUR, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 22 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 1,99 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,91 % godišnje. Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 382 EUR odnosno 2.895 kuna, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 128 EUR odnosno 970 kuna.

Kako se prijaviti?

Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Zahtjev za subvencioniranje kredita se, zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit, podnosi odabranoj kreditnoj instituciji koja zatim taj zahtjev prosljeđuje APN-u. U ovom krugu zahtjeve je moguće predati u jednu od 14 banaka. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 1,99 do 3,50 posto i za kune i za eure.

Cilj programa subvencioniranja stambenih kredita je poticati demografsku obnovu društva

Od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno ili u realizaciji više od 22 tisuće subvencioniranih stambenih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije dosad je rođeno oko 5.300 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu.

Svrha i cilj programa subvencioniranja stambenih kredita je poticati demografsku obnovu društva i urbanu regeneraciju naselja te omogućiti rješavanje stambenog pitanja mladima po povoljnijim kreditnim uvjetima. Ovim programom ujedno se potiče mlade da kupuju ili grade nekretnine u manjim sredinama jer za njih dobivaju veće subvencije.

Ukupna visina proračunskih bespovratnih sredstava za sve odobrene zahtjeve iznosi 1,59 milijardi kuna a dosad je za odobrene subvencioirane stambene kredite utrošeno 710,5 milijuna kuna.  Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Dodatne infomacije: 

Pročitajte još