Praćenje kretanja cijena roba i usluga u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj u prosincu 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao nositelj Koordinacijskog odbora za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, organiziralo je u dva pravca praćenje kretanja maloprodajnih cijena najčešće kupljenih roba i usluga u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja cijena u kuni i euru, koje traje od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.

Cijene u 9 hrvatskih gradova

U suradnji s Državnim zavodom za statistiku organizirano je mjesečno praćenje cijena u 9 hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Slavonski Brod i Sisak) iz kojih se izračunavaju prosječne maloprodajne cijene. Državni zavod za statistiku angažirao je snimatelje cijena te provodi statističko istraživanje „Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj“. Za praćenje prosječnih maloprodajnih cijena odabrana su 103 proizvoda, od toga 78 roba i 25 usluga (košarica proizvoda). Na mjesečnoj razini prikuplja se oko 5700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta koji, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, imaju obvezu dvojnog iskazivanja. Košarica proizvoda je stalna/fiksna, što znači da se iz mjeseca u mjesec snimaju cijene istih proizvoda, istih količina, na istim prodajnim mjestima. Popis prosječnih maloprodajnih cijena košarice proizvoda u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj za mjesec prosinac 2022. možete pogledati ovdjeIzvor: Državni zavod za statistiku.

Ukupna vrijednost košarice 947,43 eura

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na mjesečnoj razini objavljuje priopćenja za javnost o kretanju prosječnih maloprodajnih cijena u kunama i u eurima košarice proizvoda, a kao referentne cijene koriste se prosječne cijene iz rujna.
 
Ukupna vrijednost košarice 103 odabrana proizvoda (roba i usluga) u rujnu 2022. iznosi 944,77 eura (7118,29 kuna), u studenome 2022. iznosi 945,87 eura (7126,46 kuna) a u prosincu 947,43 eura (7138,35 kuna).

Promatrano prema ukupnoj vrijednosti košarice prosječne cijene u prosincu u odnosu na studeni povećane su za 0,3% isto kao u odnosu na rujan za 0,3%.
 
Rezultati praćenja cijena u prosincu, uspoređujući ih s podacima iz studenoga pokazuju da je kod 32 proizvoda i 3 usluge iz košarice proizvoda, cijena snižena u odnosu na studeni.
 
Cijene u prosincu  ostale su na razini cijena iz studenoga kod 3 proizvoda (pšenično brašno-bijelo, šećer, vegeta). Cijena u prosincu nije se mijenjala, tj. ostala je na razini cijene iz studenoga za 7 usluga iz košarice i to za: laboratorijske pretrage-kompletna krvna slika, premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja, redovni godišnji servis plinskog bojlera, ulaznice za kazalište, mjesečna članarina za teretanu, tečaj stranog jezika te naknada za vođenje tekućeg računa.
 
Kod ostalih proizvoda zabilježen je rast cijena u prosincu u odnosu na studeni, a najveći porast je kako slijedi:
 
U skupini Kruh i proizvodi od žitarica za 0,7% (u tome: tjestenina za 3,9%, tost za 3,3%, polubijeli kruh  za 2,8%, pecivo 1,9%, kukuruzne pahuljice za 0,4%).
 
Cijene u skupini Ribe i riblji proizvodi u prosincu u odnosu na studeni porasle su kod filea smrznutog oslića za 2,7% i sardine u ulju bez dodataka za 0,2%.
 
U skupini Mlijeko i mliječni proizvodi povećana je cijena jogurta običnog u čašici za 6,0%, sirnog namaza bez dodataka za 3,2% polutvrdog sira za 2,7% i svježeg mlijeka za 1,0%.

Pročitajte još