„Posljednja dama podgoračkog perivoja” ipak druga

Tijesna borba na izboru za Hrvatsko stablo godine vodila se do zadnje minute, kada je 27. rujna glasanje zaključano. Ostala je samo nada da je nominacija Zavičajnog muzeja Našice s podgoračkom platanom ipak pobijedila. Nakon objavljenih rezultata, samo stotinjak glasova dijelio ju je od najveće titule, zaslužila je časno drugo mjesto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEStablo koje je ujedinilo mnoge

Zajednička prijava Zavičajnog muzeja Našice i suradnika Karla Kolonića, Gorana Kovača i Zlatka Kovača rezultirala je, početkom rujna, ulaskom „Posljednje dame podgoračkog perivoja” u finalni izbor za Hrvatsko stablo godine.

>> Vodimo na natjecanju za Hrvatsko stablo godine

Platana je posađena sredinom 19. stoljeća na imanju Pavla i Alvine Pejačević, u vremenu kada su priroda, čovjek i umjetnost blisko surađivali. Iako je bila pomalo zanemarena, ova nominacija oko nje je okupila mnoge. U Podgoraču je tako realizirana ekološko – volonterska akcija čišćenja udruženim snagama udruge „Otvoreno srce” te sezonskih i komunalnih radnika Općine Podgorač, pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika Gorana Đanića.

>> Ekološko – volonterska akcija čišćenja okoliša “Posljednje dame podgoračkog perivoja”

Pobjednik Stoljetni div u srcu Slavonije

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Stoljetni div u srcu Slavonije iz Slatine. Stablo golemog mamutovca – Sequoia gigantea starosti je oko 130 godina. Stoljetni div zaštićen je 1967. godine kao spomenik parkovne arhitekture – pojedinačno stablo, jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Republici Hrvatskoj te jedan od najstarijih primjeraka ove vrste u Europi. Pobjednik će se kandidirati i za finale natjecanja Europsko stablo godine 2022.

Pročitajte još

Učitavanje...