Dvorci u Tikvešu u službi zaštite prirode i turizma

Ispred dvorca u Tikvešu jučer (5. svibnja 2022. godine) održana je Završna konferencija projekta „Prezentacijsko – edukacijski centar Tikveš“, čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode Kopački rit.

Bilo je to ujedno službeno otvorenje Prezentacijsko – edukacijskog centra Tikveš, a svečanosti su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić i drugi uzvanici.

U okviru projekta provedena je rekonstrukcija Staroga i Novoga dvorca

Projekt „Prezentacijsko – edukacijski centar Tikveš“ je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 61.066.740,42 kuna, od čega je Europska unija sufinancirala 43.847.721,07 kuna, a Javna Ustanova 7.737.833,13 kuna. U okviru projekta provedena je rekonstrukcija Staroga i Novoga dvorca (pri čemu vanjski izgled dvoraca zadržava izvorni oblik, dok je unutrašnjost uređena kao suvremeni prezentacijski prostor), adaptacija i prenamjena Aneksa Novoga dvorca u centar za interpretaciju prirode (u kojemu teme i eksponati primjenom najmodernije tehnologije postaju interaktivni i atraktivni za posjetitelje).

Edukativni programi osmišljeni i razvijeni za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola te za odrasle posjetitelje, provedeno je educiranje i osposobljavanje stručnih vodiča, omogućen pristup osobama s invaliditetom, a postavljen je i specijalizirani postav s taktilnim trakama i stazama namijenjen slijepim osobama.

Brojke o posjetima turista su više nego odlične

“Obnova dvoraca u Tikvešu je, između ostalog, značajna i za daljnji razvoj turizma Osječko – baranjske županije. Naime, poznato je da se mnoga događanja u Kopačkom ritu odvijaju pravo kod sada obnovljenih dvoraca. Naša Županija intenzivno radi na razvoju turizma, a ponuda je uglavnom vezana za Baranju i Park prirode Kopački rit. No, upravo se obnavljaju i dvorci u Našicama, priprema se obnova dvorca u Bilju, što je nadogradnja svega što smo do sada radili. Brojke o posjetima turista su više nego odlične, pa ćemo postati vrlo atraktivna, snažna, dobro organizirana kontinentalna turistička destinacija s kvalitetnom ponudom.” – rekao je župan Ivan Anušić te naglasio kako je ova obnova primjer kako se europskim novcem mogu obnavljati kulturna i prirodna baština.

Ovim projektom dobiva se mogućnost snažnije edukacije i prezentacije o važnosti prirode

Ministrica Nataša Tramišak istaknula je da ulaganja diljem Hrvatske iz EU fondova u razdoblju 2014.-2020. u kulturnu i prirodnu baštinu iznose više od dvije milijarde kuna, s tim da je za prirodnu baštinu raspisano četiri poziva, a dio tih sredstava koristi se upravo u Kopačkom ritu.

“Više od 80 milijuna kuna realizirano je kroz pozive za prirodnu baštinu, a projekt Prezentacijsko – edukacijski centar Tikveš je među najvećim vrijednostima. Ovaj projekt je stvorio novu atrakcijsku osnovu te će privlačiti veliki broj posjetitelja na područje Kopačkog rita i Osječko – baranjske županije. U razdoblju 2021.-2027. ponovno se najveći naglasak stavlja se na zeleniju Europu i Hrvatsku, a i u našim operativnim programima naglašeni su zaštita prirode i okoliša, bioraznolikost, zelena infrastruktura, no u novom razdoblju taj naglasak ne stavlja se samo na nacionalne i parkove prirode nego i na urbane cjeline te će takvih projekata biti i u narednom razdoblju.” – kazala je ministrica.

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić naglasio je kako se ovim projektom dobiva mogućnost snažnije edukacije i prezentacije o važnosti prirode, mogućnost disperziranja posjetitelja na širem prostoru Javne ustanove, a smanjuje pritisak na Sakadaš te da će projekt pridonijeti razvoju lokalne zajednice kroz prodaju suvenira, iznajmljivanja smještaja i druge djelatnosti koje će uskoro biti povezane s Javnom ustanovom.

Nataša Ciprijanović, stručni turistički vodič kroz kompleks Dvorca, pojasnila je kako je riječ o obnovi tri objekta, a kroz Prezentacijsko – edukacijski centar posjetitelji će se moći upoznati s prirodnom baštinom, na kojoj je naglasak, ali i povijesnom baštinom. “Nekada je dvorac bio rezidencijalno lovačko sjedište, zatvorenog tipa, za vladare i njihove goste, a sada će se koristiti za zaštite prirode i promocije zaštićenog područja.” – zaključila je.

Pročitajte još