Helena Nađ: „Od izrade jednog prirodnog sapuna pa do odlaska u prodaju potrebno je najmanje 6 tjedana“

U prošloj godini upoznali smo vas s magistrom procesnog inženjerstva Helenom Nađ  koja je pokrenula vlastiti posao i otvorila obrt Prirodna kozmetika „Helena”. Helena izrađuje sapune i kreme na bazi kozjeg mlijeka, prirodne dezodoranse, paste za zube, krutih šampona i sl. U svojoj maloj tvornici prirodne kozmetike provodi i brojne radionice i edukacije, a opisala nam je i načine izrade pojedinih proizvoda, što nije nimalo lak posao.

“Sapune koliko god zvučalo banalno nije baš lako napraviti. Za početak da bi ste kupili glavnu sirovinu potrebnu za izradu sapuna – natrijev hidroksid (NaOH), morate završiti edukaciju i položiti ispit za Odgovornu osobu za rad s kemikalijama pri Toksikološkom zavodu u Zagrebu. Ta potvrda vrijedi samo 5 godina, tako da je potrebno svakih 5 godina ponovno ići na edukaciju i polagati ispit. Nakon što uspijete nabaviti NaOH, s njime se treba postupati vrlo pažljivo uz visoke mjere zaštite prilikom rada. Sam proces proizvodnje sapuna traje par sati, a on obuhvaća pripremu sirovina – biljna ulja, kozje mlijeko i NaOH, zagrijavanje ulja, otapanje NaOH u mlijeku te konačno miješanja obje faze, prilikom čega nastaje sapun. Sapun se izlijeva u velike kalupe u kojima stoji 48h. Nakon toga se vadi iz kalupa i ostavi da stoji još 24h na zraku. Tek treći dan se sapunski blok reže u male komade, koji se slažu u zrionicu gdje još 4-6 tjedana zriju. Nakon što sazru (šalje se uzorak na analizu pH u laboratorij da se potvrdi zrenje), sapuni se pakiraju u svoju kartonsku ambalažu i tek tada su spremni za prodaju i sigurni za korištenje.” – kazuje Helena i nadodaje kako minimalno 6 tjedana treba proći od dana proizvodnje sapuna do slanja na nečiju adresu ili stavljanja na police trgovina.

Helena naglašava kako proizvodnja kozmetike nije lagan posao. Potrebno je mnogo znanja, a proces učenja i razvoja nikada ne prestaje. Svaki kozmetički proizvod prije stavljanja na tržište mora proći temeljne laboratorijske analize, koje traju čak 90 dana. Na osnovu tih analiza izrađuje se izvješće o sigurnosti proizvoda i tek tada je kompletirana dokumentacija s podacima o kozmetičkom proizvodu, tzv. PIF. Nakon toga slijedi notifikacija svih proizvoda pri Europskoj komisiji putem portala CPNP. Cijeli niz ovih postupaka dugo traju i potrebni su mjeseci prije nego neki kozmetički proizvod dođe na trgovačke police.

 

“Djelatnost proizvodnje kozmetike je vrlo specifična. Prvih 6 mjeseci sam samo preuređivala jedan dio stambenog prostora u prostor koji zadovoljava sve kriterije za proizvodnju kozmetike prema Dobroj proizvođačkoj praksi. Bilo je potrebno ispuniti vrlo visoke kriterije što se tiče tehničkih i sanitarnih uvjeta.” – kazuje Helena.

 

Svi Helenini sapuni su namijenjeni za pranje i njegu lica, ruku i tijela. S obzirom da kozje mlijeko sadrži puno vitamina i minerala, sapun čini kožu lica mekom, zdravom i lijepom. “Sapun od kozjeg mlijeka dobro čisti kožu, održava kožu mekom i hidratiziranom, sprječava prerano starenje, pomaže u sprečavanju akni, sprječava iritaciju i upalu kože (psorijaza, dermatitisi i sl. kožna stanja) i vrlo brzo tretira kožne infekcije.” – objašnjava Helena.

Također za njegu lica proizvodi dnevne i noćne kreme od kozjeg mlijeka, AntiAcne kreme od kozjeg mlijeka, zeolita i čajevca, hijaluronske kreme od kozjeg mlijeka i smilja te DermaSkin kreme od kozjeg mlijeka za smirivanje crvenila i svraba (rozacea). Sve kreme su izrađene od domaćeg eko kozjeg mlijeka, hladno prešanih ulja te eteričnih ulja i drugih sastojaka koji su prošli stroge kontrole i analize (mnogi sastojci imaju eko certifikat). Kreme su bez dodatka umjetnih mirisa, boja ili nekih drugih štetnih sastojaka.

 

“Kreme za lice s kozjim mlijekom osiguravaju hidrataciju i sprečavaju prerano starenje kože. Smiruju i njeguju umornu kožu, vrlo dobro se apsorbiraju i ne ostavljaju mastan osjećaj. Pogodne su za tretiranje suhe kože. Idealne su za regeneraciju, omekšavanje i poticanje elastičnosti kože, pomažu u ispravljanju manjih nedostatke na koži.” – rekla je Helena i naglašava kako je ponuda prirodne kozmetike dostupna na Facebook i Instagram profilu Prirodna kozmetika „Helena”.

 

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još