Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti te se zalažu za mir i stabilnost u cijelom području

sad2
sad2

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS RH) general zbora Mirko Šundov sastali su se u ponedjeljak, 14. kolovoza 2017., u Pomorskoj bazi “Lora” u Splitu s izaslanstvom američkog Kongresa, koje je u dvodnevnom radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

U izaslanstvu SAD-a, uz senatore Roya Blunta, Johna Cornyna, Susan Collins, Thada Collinsa, Toma Cottona i Thoma Tillsa, bila je i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nj.E. Julieta Valls Noyes te vojni izaslasnik SAD-a brigadir Robert Mathers, koji su s ministrom Krstičevićem i načelnikom GS OS RH generalom Šundovom u sklopu radnog sastanka posjetili i mjesto
Postira na otoku Braču.

Ministar Krstičević i američki senatori su tijekom razgovora izrazili obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane kao najaktivnijim njenim dijelom. Naglašeno je kako su u proteklom razdoblju odnosi između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sve intenzivniji i sadržajniji, a posebno se to manifestiralo nedavnim, iznimno uspješnim, susretom ministra Krstičevića i ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa u Washingtonu.

Upoznavši američke senatore s rezultatima svog posjeta SAD-u i razgovora s ministrom Mattisom, ministar Krstičević je posebno zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koju su pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije te ostale oblike obrambene suradnje, naglasivši izniman značaj američke potpore za razvoj hrvatskih obrambenih  sposobnosti.
Govoreći o situaciji u zemljama iz hrvatskog okruženja i općenito Jugoistoku Europe, sugovornici su naglasili da Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti te se zalažu za mir i stabilnost u cijelom području. Ministar Krstičević je posebno naglasio da je primarni interes Republike Hrvatske  stabilnost Jugoistočne Europe što je od velikog značaja za sveukupnu europsku sigurnost te je zbog toga potrebno ubrzanje procesa priključenja zemalja iz hrvatskog okružja europskim i euroatlantskim integracijama.

sad1
Voditelj američkog izaslanstva senator Roy Blunt zahvalio je ministru Krstičeviću i Republici Hrvatskoj na naporima koje ulažu u doprinosu međunarodnoj sigurnosti i misijama potpore miru, kao i na ukupnoj sigurnosno-obrambenoj suradnji. Naglasivši da Sjedinjene Američke Države visoko cijene hrvatski doprinos i vide Hrvatsku kao istinskog, strateškog partnera, saveznika i prijatelja, senator Blunt zahvalio je na informacijama i saznanjima koja je izaslanstvo dobilo tijekom svog radnog posjeta. Posebno je istaknuo da će Hrvatska u SAD-u uvijek imati odvjetnika kako u NATO-u, tako i u cijeloj međunarodnoj zajednici. “Hrvatska zaslužuje i uvijek može očekivati američku potporu, kako u području sigurnosti i obrane, tako i pomoć u ukupnom razvoju”, zaključio je senator Blunt.
U zaključku, ministar Krstičević i američki senatori izrazili su zadovoljstvo održanim susretom, najavivši nastavak i produbljivanje uspješne bilateralne suradnje,  nastavak zajedničkog doprinosa međunarodnoj sigurnosti te očuvanju mira i stabilnosti u Europi.
Izaslanstvo američkog Kongresa je u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj u nedjelju, 13. kolovoza 2017., posjetilo Pomorsku bazu “Lora” u Splitu, gdje su sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice OS RH kontraadmiralom Predragom Stipanovićem i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji.

Pročitajte još