Ekološko – volonterska akcija čišćenja okoliša “Posljednje dame podgoračkog perivoja”

U Podgoraču je realizirana ekološko – volonterska akcija čišćenja okoliša „Posljednje dame podgoračkog perivoja” koja je prijavljena na natječaj za Hrvatsko stablo 2021. godine. „Posljednja dama” jedino je stablo podgoračkog perivoja kojeg je podigao legendarni vlastelin Pavle Pejačević, a nalazi se pokraj nogometnog igrališta NK “Sloge” Podgorač.

Otvoreno srce i Općina Podgorač

Aktivnost čišćenja okoliša odvio se udruženim snagama udruge „Otvoreno srce”, te sezonskih i komunalnih radnika Općine Podgorač, pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika Gorana Đanića. Sakupljeno drvo se odvezlo Dragutinu Dundoviću iz Podgorača, a po završetku akcije okupljeni su se okrijepili sokom i grahom u Vatrogasnom domu DVD-a Podgorač. Podsjetimo Zavičajni muzej Našice prijavio je stablo platane u mjestu Podgorač za Hrvatsko stablo godine 2021. Ova prijava ostvarena je uz veliku potporu i zalaganje suradnika ZMN – Karla Kolonića, Gorana Kovača i Zlatka Kovača. Nominirano stablo posađeno je sredinom 19. stoljeća na imanju Pavla i Alvine Pejačević, u vremenu kada su priroda, čovjek i umjetnost blisko surađivali.

Natječaj traje još tri dana – glasajte!

Vrsta stabla je Javorolisna platana, lat. Platanus x acerifolia Willd, a stara je 180 godina. Opseg debla na prsnoj visini (1.30 m) iznosi 6.80 m, promjer debla 2.16 m, dok je visina stabla 35.3 m te srednji promjer krošnje 38 m. Ove specifikacije doprinose njenoj ljepoti kao i njena povijest, i upravo zbog toga izdvojena je za natjecanje koje traje još tri dana. Za „Posljednju damu podgoračkog perivoja” još stignete glasati, jer potrebno je samo malo kako bi se ponovno vratila u vodstvo i osvojila titulu Hrvatskog stabla 2021. godine.

>> Glasaj za “Posljednju damu podgoračkog perivoja”

Proglašenje pobjednika natjecanja održat će se tijekom listopada 2021. godine, a kandidat koji osvoji titulu Hrvatskog stabla 2021. godine bit će nominiran ispred Republike Hrvatske na natjecanje Europsko stablo 2022. godine.

Pročitajte još