U GDCK Našice održan stručni skup za nastavnike

U GDCK Našice održan stručni skup za nastavnike

U GDCK Našice održan stručni skup za nastavnike

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Našice održan je stručni skup za učitelje i nastavnike – Suvremeni pristupi učenju i poučavanju: Prevencija trgovanja ljudima i ravnopravnost spolova . Skup je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a voditelji stručnog skupa bili su djelatnici Hrvatskog Crvenog križa stručni za temu Prevencije trgovanja ljudima.

Kako bi se osigurala sustavna edukacija djece i mladih o ovom problemu, u 2008. god. Hrvatski Crveni križ je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u program „Humane vrednote – odgoj za humanost“ uključio i temu „Prevencija trgovanja ljudima“. Riječ je o jednom od modula Nacionalnog programa za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Na otvaranju stručnog skupa nazočne je u ime ravnatelja pozdravio Mirko Gašić iz GDCK Našice koji je svima okupljenima poželio dobrodošlicu u grad Našice te ih upoznao s poviješću grada, ali i djelovanja Crvenog križa koji je započeo s prvom hrvatskom skladateljicom Dorom Pejačević.

Više o samom programu rekao je Tomislav Ogrišak, viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje koji ovakve seminare održavaju u sklopu redovitog stručnog usavršavanja na godišnjoj bazi.

„Prvi puta su na skupu teme „Prevencije trgovanja ljudima” i „Ravnopravnost spolova”, o kojima će se raspravljati u obliku predavanja, raznih metoda i radionica. Izuzetno dobru suradnju imamo s Crvenim križem i njihovim djelatnicima koji su stručni u ovim područjima, a kako oni i jesu na terenu najbolje znaju koje su teme potrebnije u zajednici. Cilj je skupa da prikazane radionice i vježbe učitelji i nastavnici primjene tijekom svojega plana provedbe predmeta, to može biti na satu razrednika, ili na nekom drugom predmetu od povijesti pa sve do hrvatskog jezika. Jer ova se tema lako može povezati sa primjerima u literaturi, ali i kroz film.

Osim načina kako prepoznati trgovanje ljudima promičemo i učimo kako se zaštititi ukoliko se netko i nađe u takvoj situaciji, za učenike je to primjer maturalnog putovanja u inozemstvo kada učitelji trebaju napraviti plan i prezentirati ga s ciljem informiranja o tome kako postupati s dokumentima, treba li ih čuvati kod razrednika, kako se ponašati u kontaktu s nepoznatim osobama i slično. Cilj je učenike kroz vježbe naučiti da samostalno prepoznaju kritične situacije u vrijeme školovanja ali i nakon, primjerice u traženju posla.” – ističe Ogrišak koji kaže da se slični skupovi održavaju diljem zemlje, jedan je tako održan u Zagrebu, a planiraju još jedan održati i na području Dalmacije.

Predavači skupa su djelatnici Crvenog Križa: Jitka Machova iz Službe za zaštitu migranata, Odjel za programe psiho – socijalne podrške i prevencije trgovanja ljudima, Leonarda Kolarić iz Odjela za rad s mladima Hrvatskog Crvenog križa te Sven Novosel. Na stručnom skupu sudjelovali su učitelji, nastavnici i profesori iz srednjih i osnovnih škola na području Našica, Vukovara i šire okolice, njih osmero.

Više o sadržaju predavanja i ciljevima istih rekla je Jitka Machova djelatnica Crvenog križa.

„Održali smo dvosatnu radionicu za nastavnike na temu prevencija trgovanja ljudima, na kojoj smo nastavnike upoznati s trgovanjem ljudima, koji su oblici iskorištavanja ljudi te koje su opasnosti za mlade osobe, u njihovom slučaju učenike, primjerice u odlasku u inozemstvo ili traženju posla. Dotakli smo se i teme zaštite sigurnost na internetu jer polovica djece koja su bila iskorištavana su vrbovana upravo preko društvenih mreža, a jedna od zanimljiv radionica koje smo pripremili je analiza oglasa za posao.” – ističe Jitka koja kaže da su u radionici nastavnici morali prepoznati sumnjive situacije te tako prepoznati potencijalnu opasnost.

Pročitajte još