Našički planinari na trodnevnoj avanturi „Highlander Medvednica”

Dva člana Planinarskog društva „Krndija” Našice, Mateo i Elvis Markovčić, sudjelovali su na globalno popularnom planinarskom događaju „Highlander Medvednica” koji je trajao tri dana. Početak planinarskog pothvata bio je na Starom gradu Susedgrad i vodio preko Medvednice stazom poznatom kao Medvednička transverzala (1M) sve do Sesveta. Putem su posjetili prirodne ljepote poput slapa Sopot i Kraljičinog zdenca, ali i drugih atrakcija poput vrha Sljeme i uspona na sami vrh tornja.

Prvi dan je završio na livadi Falat gdje je organiziran kamp za noćenje, ručak, ali i aktivnosti za opuštanje poput yoge, predavanja drugih planinara, masaže i odličnog benda za kraj večeri! Ujedno je prvi dan bio fizički i psihički najteži od sva tri dana, ali unatoč naporima dolaze među prvima u kamp.

Cijelo je vrijeme na leđima bilo opterećenje ruksaka težine 20 kilograma

Subotnja šetnja se nastavila prema Kraljičinom zdencu i vrhu Sljeme koji je bio jedna od 8 kontrolnih točaka na ruti. Nakon Sljemena put vodi do Horvatovih stuba, njih 500 koje je vlastoručno izradio Vladimir Horvat u periodu od 1946. do 1953. godine. Nakon prolaska ovog dijela Medvednice znali su da je najteži dio staze gotov. Preostalo je još samo nekoliko „uprića” (lokalci tako zovu kratke i strme uspone koje “ni ne osjetimo”) do njihovog sljedećeg kampa kod planinarskog doma Lipa Rog. Večer se završila planinarskim grahom, nekoliko hladnih piva i novim predavanjima – vrhunski razgovor između organizatora Highlandera i sudionika te savjeta za daljnje pothvate u poput Highlandera u Gruziji.

Za treći dan preostao je samo spust do Sesveta kroz šume, preko livada i uz brojne vikendice. U cilju su preduhitreni čak i organizatori jer našičke planinare nisu očekivali tako rano! U brojkama – hodalo se otprilike 60 kilometara uz 2.700 metara uspona i 2.800 metara spusta. Sva tri dana na leđima je bilo opterećenje ruksaka težine 20 kilograma, broj popijenih piva se nisu brojali, kao ni broj novih prijateljstava. A galeriju fotografija možete pronaći ovdje.

Izvor: PD „Krndija” Našice

Pročitajte još