Našice – Održan završni tečaj poslušnosti pasa – “Osnove poslušnosti”

kinolosko11_11_1a

Ovog vikenda je u velikom parku u Našicama, a u organizaciji Kinološkog društva Našice održan tečaj po nacionalnom programu koji se još naziva i “Osnove poslušnosti“. Na ovom tečaju mogli su sudjelovati svi članovi Kinološkog saveza Hrvatske kao i svi vlasnici pasa u gradu i okolici.

Kinološko društvo Našice ima oko 30-tak članova, djeluju skoro punih 36 godina, a njihov cilj je prvenstveno socijalizacija pasa. Želja ima je da se ti isti psi u gradu ili na drugim javnim površinama ponašaju primjereno i poslušno kako nikoga ne bi ugrožavali, a samim tim bi bili i bezopasni.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/11mjesec/11/v1{/gallery}

Nešto više o cijelom ovom događaju rekao nam je i predsjednik Kinološkog društva Našice i voditelj uzgoja Zvonimir Kolarić koji je među ostalim naglasio: “Uz spomenuto, pojedini članovi Kinološkog društva Našice se bave i aktivnim uzgojem pasa, a to podrazumijeva uz prodaju pasa i odlazak na izložbe poput nedavnih u Osijeku i u Vukovaru. Tu je također i lovačka sekcija koja je vrlo aktivna. Svi lovački psi moraju prema novom zakonu Republike Hrvatske  imati rodovnicu i moraju imati položeni ispit da bi mogli uopće sudjelovati u lovu. Danas su na ovom polaganju bili suci gospođa Blaženka Jovanović iz Vinkovaca koja je ovlašteni licencirani trener za obuku pasa dok je voditelj tečaja bio gospodin Josip Novak iz Čepina, poznati i priznati trener pasa. Ovo je prvi puta u povijesti Našica da se uopće ovako nešto organizira te se nadamo kako je ovo tek početak uspješne suradnje sa trenerom gospodinom Novakom. Isto tako se nadam da ćemo svake godine biti u mogućnosti imati dovoljan broj pasa da se ovakvi tečajevi organiziraju. Danas je ovom polaganju pristupilo 8 pasa u pratnji svojih vlasnika i sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako su svi prošli na ispitu. Ovom prilikom bih zahvalo prvenstveno gospodinu Novaku koji je održao čak 20 treninga i to sa početkom od 18. kolovoza ove godine pa sve do danas. Za prvi puta gospodin Novak nam je izašao u susret jer su izdaci bili minimalni, tj. samo smo morali platiti troškove puta, dok je uobičajena cijena tečaja od 600 do 800 kuna. Isto tako još jednom bih zahvalio i ŠUD “Šaran” iz Našica jer su nam ustupili prostorije i uvijek se odazovu kada imamo ovakve potrebe.”

U Našicama možemo uočiti vrlo često pse lutalice i kako se o njima nitko ne brine pa smo predsjednika Kolarića priupitali nešto i o tome.

kinolosko11_11_2a

“Mi smo društvo bez prostorija, i nemamo uopće adekvatan prostor ni za svoje članove, a kamoli za pse lutalice. Kada bi se u dogledno vrijeme riješio nekakav prostor, tj. za sami početak barem zemljište, postojala bi mogućnosti da se napravi nekakav azil. To i je plan društva, ali koliko ćemo mi sami uspjeti u tome to je vrlo upitno. Nas je ipak premalo za takav financijski izdatak, pa kao i većina udruga u gradu ovisimo od odlukama Grada  Našica i njihove zainteresiranosti u tome smjeru. Mi ćemo svakako pokušati utjecati na ljude u gradu da dobijemo nekakav adekvatan prostor te bi se u budućnosti i taj problem tada riješio. Naša glavna preokupacija je za sada uzgoj pasa, školovanje pasa i svakako moram reći kako je nam je žao kada vidimo napuštene pse na ulici. Ukoliko dobijemo o tome saznanje, uvijek pokušavamo preko raznih društvenih mreža ili drugih medija pobrinuti se za takve životinje. Ovim putem također pozivamo sve one koji uoče takvog psa na ulici neka posjete naše stranice Kinološkog društva Našice na facebooku, pa ćemo i mi djelovati na svoje načine da se takvi psi sklone sa ceste tj. udome, što je do sada uvijek i uspijevalo.” – rekao je za kraj predsjednik društva Zvonimir Kolarić.

{module Adsense 728x 90-slikovni}

Pročitajte još