Našičani dio Europskog statističkog natjecanja

Našičani dio Europskog statističkog natjecanja

Europsko statističko natjecanje promovira statističku pismenost među srednjoškolcima, a odvija se u dvije faze, nacionalnoj, poznatoj i kao statistička olimpijada, te europskoj razini. Za sada su učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog sudjelovali u prvoj fazi nacionalnog natjecanja u kojoj su u drugi krug nacionalne faze prošle dvije ekipe u konkurenciji više od 1000 prijavljenih. Među najboljima iz Osječko – baranjske županije prošla je još samo Srednja škola Valpovo. Jučer je bio krajnji rok za predaju rješenja zadataka za ulazak u najboljih 10 druge faze nacionalnog natjecanja.

„Zadatak za učenike je na temelju zadanih statističkih podataka formirati svoju hipotezu i analizom podataka dokazati tu hipotezu, a rješava se u obliku prezentacije i predaje smo predali jučer.” – ističe mentorica Barbara Knežević, profesorica matematike i informatike. Ove godine na natjecanju sudjeluju tri učenika 4. razreda opće gimnazije Ante Mihalj, Patrik Makaj, Kristijan Đuroković i dvije učenice 1. razreda ekonomske škole Ana Gašparić i Veronika Zaspan.

„Najveći motiv za uključenje bila je znatiželja i promoviranje statistike među učenicima. Obje ekipe sa statistikom su se do sada susretale samo u osnovnoj školi, jer gimnazijalci ne obrađuju to u vidu matematike, a djevojke će tek statistiku učiti u sklopu stručne nastave u 3. razredu.” – kao „problem” ističe mentorica obje skupine koja kaže da se za natjecanje pripremala zajedno s učenicima kroz proučavanje materijala s prošlogodišnjeg natjecanja. Naime, prošle je godine sudjelovalo sedam ekipa, od kojih se jedna pod mentorstvom profesorice matematike i fizike Lidije Gerendaj plasirala u drugi krug nacionalnog natjecanja i ušla u 8,1 posto najboljih.

„Smatramo da je statistika korisna matematička disciplina.” – rekao je Ante Mihalj, jedan od natjecatelja koji kroz natjecanje uči statističke pojmove, izračune, kako koristiti stranice Eurostata i Zavoda za statistiku te pravi temelje za daljnju primjenu statistike u školovanju.

Pročitajte još