Našički planinari na Vlašiću

Članovi PD” Krndija” Našice bili su na trodnevnom izletu na planinu Vlašić. Tijekom boravka i obilaska savladali su dvije staze, a domaćin je bio PD ”Paklarske stijene”, s kojim imaju potpisanu povelju prijateljstva već skoro 10 godina. Jedna od najljepših i najviših planina Bosne i Hercegovine pokazala je svu raskoš prekrasnih vidika, predivnih livada, strmih kamenih litica i različitih paleta boja planinskog drveća i bilja. Cilj trodnevnog boravka našičke mini ekspedicije je da osim okrijepe duše i tijela planinskom klimom, svježim i čistim zrakom na par dana da pobjegnu od gradske svakodnevice.

Planina Vlašić sinonim za predivnu prirodu

Upravo većinu planine čine prostrana travnata područja, te velike nadmorske visine. Najviši vrhovi su Paljenik (1.943 metara) i Vlaška gromila (1.919 metara), a posebna senzacija su Paklarske stijene koje stoje iznad Travnika kao snažni bedem. Na Vlašiću istovremeno se osjeća pitomost ali i okrutnost planine te su česte promjene vremenskih prilika. Vlašić je prepoznatljiv kao vjetrovita planina, što u ovom jesenskom razdoblju može biti i neugodno.

Prema riječima članova PD” Krndija” Našice tih dana puhao je vjetar te je bio doista hladno, ali uz ljubazne vodiče Niku i Vesnu sa suprugom te domaće planinare popeli su se na Paljenik koji je na 1947 metara n/v. Poslije toga su se spuštali od Devećana i Puhalovca do Galice, dok je druga ekipa išla sa drugim vodičem Markom BokulićemBotom dugogodišnjim prijateljem i organizatorom, a sve uz potporu PD ”Paklarske stijene” kojima su se pridružili i prijatelji iz PD ”Kuk” Novi Travnik. Tom prilikom posjetili su kapelicu Snježne gospe i prošetali 10 km na platou 1509 metara n/v. Članovi PD „Krndija” Našice znaju da je planina Vlašić zaštitni znak za predivnu prirodu, ovčarstvo, ovčiji sir i velike ovčarske pse tornjake koji požrtvovano čuvaju svoja stada, a ovom izletom su se u to i uvjerili. Članovi PD “Krndija” Našice zahvaljuju se na gostoprimstvu domaćinima, ali i svima koji su podržali ovaj izlet.

Pročitajte još