Proslava 185. godina Gradske knjižnice Našice

Gradska knjižnica Našice danas obilježava svoj 185. rođendan te svim zainteresiranima danas poklanja besplatno učlanjenje kao i obnovu članstva, a moguće je vratiti knjige bez zakasnine. Povodom proslave 185. godina Gradske knjižnice posjetili se je gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba i Pročelnica upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Manuela Pintarić te čestitali ovu važnu obljetnicu, a prigodno su ih ugostile ravnateljica Silvija Šokić i djelatnice Gradske knjižnice Našice.

Duga tradicija kulture, školstva i knjižničarstva u Našicama

Gradonačelnik Krešimir Kašuba čestitao je u ime Grada 185 godina Gradske knjižnice Našice te poželio dug i uspješan budući rad.

„Kao Grad možemo se pohvaliti dugoj tradiciji kulture, školstva i knjižničarstva u Našicama. Danas Gradska knjižnica Našice slavi 185 godina postojanja, što znači da je 14. svibnja davne 1837. godine otvorena knjižnica u Našicama u prostoru sadašnjeg starog hotela. Nakon toga knjižnica je preseljena u Dvorac Pejačević te sada uskoro očekujemo ponovno preseljenje Gradske knjižnice Našice u novouređeni prostor Grögerove vile. Novi prostor knjižnice je suvremeni projekt visoke kvalitete s pet etaža na 1100 kvadrata, a uskoro je planiran završetak radova. Bitno je istaknuti da je Našice s našim cijenjenim franjevcima poznato još od srednjeg vijeka, prije petstotinjak godina i tada je započelo školstvo u Gradu. Ova izuzetno duga tradicija knjižničarstva, školstva i kulture danas nas čini urbanom kulturnom sredinom.” – istaknuo je Krešimir Kašuba te Gradskoj knjižnici poželio je dug i uspješan budući rad.

Nestrpljivo iščekivanje preseljenja u Grögerovu vilu

Ravnateljica Gradske knjižnice Našice Silvija Šokić osvrnula se na dugogodišnju tradiciju postojanja knjižnice u Našicama te ističe da s nestrpljenjem očekuju preseljenje u novi prostor, a još više realizaciju novog koncepta knjižnice kao trećeg životnog prostora građana Našica.

„Ponosni smo što danas slavimo 185. godina postojanja, a to nas čini jednom od starijih knjižnica na području Slavonije. Moram istaknuti kako nam je dodatna motivacija za rad novouređeni multifunkcionalni prostor u koji željno iščekujemo preseliti, ali i realizirati novi koncept naše knjižnice. U novom prostoru napokon ćemo moći raditi punim kapacitetom, a već sada planiramo projekte poput promocije knjiga, predavanja te raznih radionica. Time bi se zapravo približili našim korisnicima, a posebno sada nakon pandemije. Knjižnica treba biti aktivan treći životni prostor građana, a novi prostor ćemo transformirati u multimedijsku knjižnicu privlačeći svojom ponudom građe, ali i raznovrsnim programima za sve dobne skupine. Kako bismo privukli nove korisnike danas smo simbolično organizirali besplatan upis i obnovu članstva te vraćanje knjiga bez zakasnine.” – rekla je Silvija Šokić.

Pročitajte još