Zajedničkim mjerama Županija i HZZ omogućavaju zapošljavanje

Zajedničkim mjerama Županija i HZZ omogućavaju zapošljavanje

U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Osijek krajem 2018. godine bilo je 17.740 nezaposlenih osoba (od toga 10.447 su žene), što je ukupno 5.033 osoba (22,1 %) manje nego u prosincu 2017. godine. U istom razdoblju povećana je zaposlenost za 3,6 % (za 3.010 osoba), pa je na području Osječko – baranjske županije bilo ukupno 87.421 zaposlenih osoba. Na žalost, stopa registrirane nezaposlenosti i dalje je izrazito visoka; u prosincu 2018. godine iznosila je 16,9 % (naspram 21,2 % godinu dana ranije) te je znatno viša od prosječne stopa nezaposlenosti za Republiku Hrvatsku, koja iznosi 9,0 %.

Kako bi dogovorili nastavak zajedničkih aktivnosti na projektima poticanja zapošljavanja na području Osječko – baranjske županije, župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović danas, 6. veljače 2019. godine, sastali su se s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Osijek, predstojnikom Ivanom Ravlićem i voditeljicom Odsjeka posredovanja i priprema za zapošljavanje Ankicom Vučković.

„I Zavod za zapošljavanje i Osječko – baranjska županija provode niz mjera i aktivnosti na smanjenju nezaposlenosti i omogućavanju većeg zapošljavanja, a zajedničkim aktivnostima pokušavamo utvrditi kako usmjeriti ljude na zanimanja koja se otvaraju i koja će u budućnosti biti slobodna. Na taj način želimo smanjivati stopu nezaposlenosti, pomoći nezaposlenima i poslodavcima. Sadašnja kretanja su pozitivna jer se stopa nezaposlenosti smanjuje, a zajedničkim aktivnostima pomoći ćemo da se takav trend i nastavi.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Između ostalih mjera, Osječko – baranjska županija već 14 godina u suradnji s HZZ Regionalnim uredom Osijek provodi niz tečajeva i edukacija; za rad na računalu, njegovateljice, zidare, tesare, zavarivače, cvjećare i druga zanimanja do voditelja EU projekata. Na taj način novim znanjima i zanimanjima osposobljeno je 960 polaznika, od kojih se oko 60 posto zaposlilo u roku od šest mjeseci nakon edukacije. Od prošle godine Županija uz troškove edukacije sufinancira i troškove prijevoza polaznika do mjesta edukacija, a tako će biti i ove godine jer je u proračunu Županije za poticanje zapošljavanja osigurano 300.000,00 kuna.

Na sastanku se raspravljalo i o tomu za koja su zanimanja trenutno i ubuduće najpotrebnije edukacije. Veliki interes nezaposlenih, ali i potrebe tržišta tako postoje za njegovateljice, voditelje EU projekata, asistente u nastavi, vozače i informatička zanimanja, pa će su proračunski novac usmjeriti upravo u takve edukacije. Naravno, Županija će pomagati i drugim svojim mjerama, poput kredita bez kamata za poduzetnike, čak i za poduzetnike početnike.

Kako je rečeno, prošle godine značajan napredak dogodio se i na području samozapošljavanja pa je tu mjeru aktivne politike zapošljavanja HZZ-a na području Osječko – baranjske županije iskoristilo čak 780 nezaposlenih osoba, dok je 700 koristilo mjeru pripravništva, a 1.100 je sudjelovalo na javnim radovima.

Pročitajte još