Policijski službenici proveli preventivne aktivnosti u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

Tijekom mjeseca srpnja, policijski službenici II. Policijske postaje Osijek u koordinaciji s Odjelom prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske, proveli su preventivne aktivnosti u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Uz policijski informativni štand u mjestima Tenja, Silaš i Klisa, policajci su komunicirali s građanima te na taj način preventivno djelovali i utjecali na svjesnost o opasnostima od minsko – eksplozivnih sredstava i oružja. Tijekom razgovora, policajci su mještanima uručivali prigodne edukativne materijale letke, privjeske i kemijske olovke.

Cilj kampanje je poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja

Ovakav način preventivnog policijskog djelovanja kod mještana je izazvao veliko zanimanje te su od policajaca tražili razne informacije vezano za način djelovanja, ali i za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko – eksplozivnih sredstava.

U Republici Hrvatskoj još uvijek je veliki broj minsko – eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz Domovinskog rata kojima se ugrožava sigurnost svih građana. Također, određeni broj građana nije upoznat s činjenicom da dragovoljno vraćanje oružja i minsko – eksplozivnih sredstava nije kažnjivo te je potrebno kontinuirano osvještavati građane kako bi svi skupa, zajedničkim snagama doprinijeli sigurnosti naših građana s naglaskom na zaštitu djece.

Upravo zbog toga, policija kontinuirano provodi kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kojoj je cilj poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja se provodi od 2007. godine i usmjerena je na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko – eksplozivnim sredstvima. Protekle godine kampanja je modernizirana i to je jedan od načina podizanja svijesti i skretanja pozornosti građanima da još uvijek mogu dragovoljno predati oružje, streljivo i minsko – eksplozivna sredstva koja nezakonito posjeduju.

Učinite svoj dom sigurnijim, riješite se opasnih stvari!

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 ili 112, učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Na poziv građana policijski službenici dolaze na vašu kućnu adresu u ne označenom vozilu i preuzimaju minsko – eksplozivna sredstva.

Policija napominje da građani osobno ne donose minsko – eksplozivna sredstva u prostorije policije. Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe.

Sve informacija za dragovoljnu predaju zaostalih minsko – eksplozivnih sredstava i ilegalnog oružja, građani mogu dobiti putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Kampanja svojim moderniziranim i multi modularnim preventivnim alatima želi djelovati na svijest naših građana kako bi shvatili da MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.

Policijski službenici kroz svoj preventivni rad, razna edukativna predavanja i radionice u koje su uključena djeca i odrasli, učestalo napominju i upozoravaju na opasnosti minsko – eksplozivnih sredstava, stoga policija apelira i na roditelje da djeci skrenu pozornost na spomenute opasnosti.

Učinite svoj dom sigurnijim, riješite se opasnih stvari!

Pročitajte još