Nacionalne oznake kvalitete za projekte OŠ kralja Tomislava

Tijekom prošle školske godine OŠ kralja Tomislava Našice, u suradnji s projektnim partnerima, pokrenula i provela dva autorska eTwinning projekta – Zelena knjiga i Smiješak, snima se!: mala škola filma. Voditeljicama i učenicima dodijeljena su priznanja Nacionalna oznaka kvalitete.


Zelena je knjiga projekt kojim su povezali knjigu i čitanje s područjem ekologije. Projekt su osmislile i pokrenule stručne suradnice knjižničarke Marijana Kuna (OŠ Popovac) i Ivana Ostrički. Kako navode iz škole projektnim aktivnostima razvijali su kulturu čitanja, poticali kreativno i kritičko mišljenje, kreativno – stvaralačko izražavanje, praktičan rad i ekološki aktivizam učenika u zajednici. Svim aktivnostima zajednička je bila knjiga, kao poticaj primjene ekoloških načela i osvješćivanja važnosti održivog razvoja. Aktivnosti su prezentirane na mrežnoj stranici Projekta.

Projekt Smiješak, snima se!: mala škola filma bio je namijenjen voditeljima filmskih, medijskih i fotoskupina te učenicima predmetne nastave. Pokrenule su ga nastavnica Vesna Kovačević – Tomić i stručna suradnica knjižničarka Ivana Ostrički u suradnji s nastavnicom Marijanom Dostal iz Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora. Mentori su osmišljavati lekcije, a učenici su nakon svake lekcije bili zadani kreativni izazovi uz koje su pokazati naučene vještine. Na taj način, učenici su postupno usvajali vještine fotografiranja i snimanja kamerom, koje su primjenjivali na svojim pametnim telefonima te školskim fotoaparatima i kamerama. Lekcije i radovi objavljeni su na mrežnoj stranici Projekta, koja može poslužiti kao priručnik za kurikulum filmskih, medijskih i fotoskupina.

Osim voditeljicama, priznanje Nacionalna oznaka kvalitete dodijeljeno je i učenicima koji su sudjelovali u projektima.

Zelena knjiga: Petar Vojtek, Dominik Mihaljević, Lana Lulić, Lucija Horvatek, Franka Jagnjić, Leopold Jurčević, Emanuel Klobučar, Ema Knežić, Sara Plahinek, Petra Šarić, Ana Koljenik, Ena Bobek i Nikša Dozet. Mentorice učenicima bile su učiteljica Sonja Majer Ćatić i knjižničarka Ivana Ostrički.

Smiješak, snima se: Tena Tipura, Matko Butković, Mia Dundović, Tamara Buljan, Lucija Vidak, Lorena Ciboci, Lucian Knežević, Lucija Majcen, Rafael Brnjik i Renato Batinić. Mentorice učenicima bile su nastavnica Vesna Kovačević-Tomić i knjižničarka Ivana Ostrički.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice

Stric pivo

Pročitajte još