Našice – održana skupština Udruge voćara i vinogradara Našice

vocari23 2 1a

Jučer je u gradskoj vijećnici s početkom u 18 sati održana izvještajna godišnja skupština  udruge Voćara i vinogradara Našice. Na skupštini su uz predsjednika Darka Cerovskog i ostalih članova udruge bili prisutni gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, dogradonačelnik Hrvoje Šleder, Tomislav Petric predstavnik županije za razvoj i poljoprivredu i gospodarstvo, Ernest Nad predstojnik ureda HGK županijske komore Osijek, Tomislav Soldo konzultant za proizvodnju voća te predstavnici raznih udruga koje rade djeluju na području grada Našica.

Između ostalim točkama na dnevnom redu je bio i Plan rada udruge za 2013. godinu koju je iznio predsjednik Darko Cerovski i koji u cijelosti prenosimo.

Darko Cerovski“U 2013.god. Udruga voćara i vinogradara Našice planira provoditi sve redovne aktivnosti, a svakako ćemo nastojati povećati ili barem zadržati članove kojih je prošle godine bilo 104. Prioritet će kao i do sada imati kvalitetne edukacije naših članova usmjerene na ekonomičnu proizvodnju voća , grožđa i vina, što obuhvaća sve faze od podizanja nasada – gnojidbe – zaštite – berbe – skladištenja i prerade. Planiramo održati dvije radionice na otvorenom i četiri predavanja. Planiramo pojačati edukaciju članova u smislu usklađenja sa normama i standardima EU u proizvodnji voća, grožđa i vina. Sa ciljem da stvorimo što bolje uvijete za proizvodnju uspjeli smo zahvaljujući  Osječko – baranjskoj županiji dobiti sredstva u iznosu od 30 000, 00 kn. za nabavku meteorološke stanice, te smo ovih dana istu i uplatili kod firme Pinova iz Čakovca u iznosu od 22. 000,00kn. Preostala sredstva biti će utrošena za instaliranje Meteo stanice te izradu WEB stranice naše udruge i ostale potrebe. Nabavka Meteo stanice bio nam je jedan od većih ciljeva i investicija u ovoj godini.

Svrha Pinova Meteo stanice je prikupljanje, obrada i prikaz meteoroloških podataka koji daju pravovremenu informaciju o početku, trajanju i intenzitetu napada određene biljne bolesti ili štetnika. Time je omogućeno precizno određivanje roka tretiranja zaštitnim sredstvima te je olakšan izbor preparata i ostvarenje značajne uštede novca i sredstava za zaštitu.

Druga veća investicija je nabava mini laboratorija za analizu vina i voćnih rakija. Nadamo se da ćemo uz najveću pomoć grada uspjeti to i realizirati. Uložit ćemo sve napore kako bi našim članovima prikupili što više informacija i kontakata u cilju što boljeg i lakšeg plasmana njihovih proizvoda. Ispitat ćemo sve mogućnosti da Udruga otvori jedno prodajno mjesto u gradu gdje bi se mogli prodavati svi proizvodi  naših članova tijekom čitave godine. U tom prostoru bi mogli ponuditi razno sezonsko svježe i sušeno voće, sokove, vina, voćne rakije i likere registriranih proizvođača naše udruge,  kao i suvenire te na taj način možemo obogatiti turističku ponudu našeg  grada. Ukoliko budu dozvoljavale prilike planiramo zajedno sa Udrugom „ Pčela“  izgraditi  nadstrešnicu kapaciteta sto ljudi. Nadstrešnica bi bila smještena na prostoru iza naše dvije udruge. Kao i do sada očekujemo najveću pomoć od grada kako bi uspjeli to realizirati.

{gallery width=200 height=150}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/23/v1{/gallery}

Od ostalih aktivnosti planiramo organizirati već tradicionalne aktivnosti. To se odnosi na ocjenjivanje vina i voćnih rakija. Sudjelovati na voćarsko vinogradarskim sajmovima i manifestacijama kao što su „Dani vina i turizma“, „ Dani hobija“, gospodarski sajam „ Vino-kap“ u Kaptolu, „ Dani slavonskih šuma“ i drugim . Naravno učestvovat ćemo na ocjenjivanjima vina i voćnih rakija i pokušati ostvariti još bolje rezultate što će pokazati da su nam i proizvodi sve bolje kvalitete.

Kao i do sada organizirat ćemo razna druženja za članove Udruge ,te stručna i edukacijska putovanja u voćarsko vinogradarske  krajeve naše domovine, a po mogućnosti i u inozemstvo. U cilju što bolje edukacije naših članova nastaviti i poboljšati suradnju sa Poljoprivrednim institutom iz Osijeka, Poljoprivrednom i Gospodarskom komorom, Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, sa srednjom školom Isidora Kršnjavoga, te sa lokalnim Udrugama koje sam već ranije napomenuo tako i sa Udrugama iz drugih županija, kao što je „Udruga vinogradara i vinara“ iz Oriovca, „ Udruga voćara i vinogradara“ iz Kaptola i drugim Udrugama.

Zadatak i cilj Udruge bit će i ostvarenje svih ostalih osobnih i zajedničkih interesa svih članova Udruge.” rekao je za kraj predsjednik udruge Darko Cerovski

 

{module Adsense 300×250 – slika} {module Adsense 300×250 – slika}

Pročitajte još