Našice – Koncert glasovirskog dua – Renata i Ivan Karša

koncert1a

koncert1a

U organizaciji LIONS CLUBA NAŠICE, u srijedu, 15.travnja 2015. s početkom u 18 sati u Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora održat će se jedinstveni koncert, glasovirski duo bračnog para Karša iz Osijeka.

P R O G R A M

Johannes Brahms: Varijacije na Schumannovu temu, op. 23

Camille Saint-Saëns: Duettino, op. 11

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Andante et Allegro Brilliant, op. 92

 

RENATA KARŠA (rođ. STOČKO) rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku kada kao srednjoškolka osvaja nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima. Sa 17 godina upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala u klasi prof. Damira Sekošana, a magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić.

Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala je u sklopu festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. Na oblikovanje njezina repertoara posebno je utjecalo sudjelovanje na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja – Chopinovom natjecanju u Varšavi. Karakterizira ju višestranost u umjetničkom djelovanju, pa je tako nastupala solistički, uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), kao član komornih sastava, umjetnički suradnik puhača, pjevača i gudača (G. Končar, K. Nakazawa), te snimala za potrebe radija i televizije.

Od 2006. sa suprugom Ivanom Karšom, također pijanistom, djeluje u klavirskom duu. U prosincu 2010. na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju.

Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlena je kao asistentica od 2007. godine, a trenutno je u zvanju višeg predavača.

IVAN KARŠA rođen je u Osijeku. Klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb gdje diplomira s izvrsnim ocjenama. Poslijediplomski sveučilišni umjetnički specijalistički studij za izvođače (Klavir) završava također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Đure Tikvice.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay…). Na Memorijalu „Darko Lukić“ – međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.

Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je osim rada u nastavi, surađivao s puhačkim i gudačkim odjelom kao korepetitor. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu za predmet Korepeticija, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. 2009. je uspješno prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od 2014. je u zvanju višeg predavača.

Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava u zemlji i inozemstvu, te povremeno snima za potrebe radija i televizije. Njegov repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj utječe i bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo. Od 2006. surađuje s Renatom Karša, a među njihovim uspjesima izdvaja se treća nagrada i brončana medalja na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Italija) u prosincu 2010. U suradnji s osječkim HNK, u travnju 2011. nastupa u praizvedbi hrvatske opere Sanje Drakulić „Kraljevi i konjušari“, dok su 2013. godinu obilježile sjajne izvedbe 2. Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu u Osijeku i Vukovaru.

Pročitajte još