Lakoslušljiva buka ispod sjenice

Nakon dvije pandemijske godine koje su nas primorale da se zatvorimo u četiri zida i zaboravimo na koncerte 2022. pripremila je velik broj nastupa. Tako se proslava Dana grada nastavila jučerašnjim glazbenom poslasticom – koncertom vokalno instrumentalnog sastava Kongo Acoustic te institucije našičke alternativne scene Portman. Pred mnogrobojnu publiku, koja je mogla uživati u craft pivu domaće pivovare Stric, prvi su izašli već spomenuti Kongovci koji su akustičnom svirkom prošetali kroz mnogobrojne standarde domaće i svjetske glazbene scene.


Vrijeme je, na žalost, jako brzo prošlo i na novouređeni trg izašao je trojac Glova/Kavis/Kukuljević ili Portman. Iskoristit ćemo nekoliko idućih redova kako bismo ih predstavili. Bend je nastao 2004. godine i od tada djeluje kao instrumentalni sastav. Nakon puno eksperimentiranja i nekoliko promjena u postavi bend je našao svoj prepoznatljiv stil u instrumentalnom rocku kombinirajući razne žanrove. Osim osnovnog post rocka mogu se primjetiti mnogi elementi različitih utjecaja sklopljeni u veoma prozračnim zvukopisima, od math rocka, pa do atmosferičnih sadržaja protkanih ambijentalnim pasažama.

Iduće godine Portman izdaje novi album

Diskografiju čini „Demo 2006“, nekoliko singlova te dva albuma. Debitantsko izdanje Pereskesije izdali su 2009. godine za američku etiketu Lady records, dok je posljednji album The man who carries a light iz 2013. godine izašao za istu etiketu, te dva singla u obliku himne za Ferragosto Jam, „Kukavica“ (2012) te „Vanilia“ (2013). Iza sebe imaju nekoliko turneja, te mnoštvo koncerata, njihova glazba se moze cuti u nekoliko dokumentaraca (Generacija Y itd.), Trenutno rade na novom albumu, koji bi svjetlo dana mogao ugledati sljedeće godine. Članovi portmana djeluju još kroz bendove kao što su Hesperian death horse, Nokti, Isra.

Trojica sjajnih glazbenika, u dva sata bučne muzike, predstavili su svoj opus kroz mnogobrojne hitove od kojih ćemo izdvojiti samo neke – Pereskesije, Valcer, Beti, Šiza, Trn, Cvilidreta… Naravno, sve što je dobro kratko traje, a tako je i bilo s jučerašnjim soničnim zidom.

I na kraju treba napomenuti kako je koncert organizirala Udruga KLAN u suradnji s glavnim pokroviteljem Gradom Našice.

Stric pivo

Pročitajte još