Jelisavčani predstavljali slovačku nacionalnu manjinu na Lipovljanskim susretima

Jelisavčani predstavljali slovačku nacionalnu manjinu na Lipovljanskim susretima

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića , Hrvatskog sabora i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel održana je središnja svečanost manifestacije Lipovljanski susreti 2013. u subotu, 24. kolovoza 2013. godine. Ovogodišnja manifestacija se događa kao dio europske kulturne baštine. Najveća je to manifestacija nacionalnih manjina u RH. U Općini Lipovljani živi 13 nacionalnih manjina u skladu, zajedništvu i napretku. Nakon Domovinskog rata obnovljeni su Lipovljanski susreti na jedan novi način u novom ruhu.

Predsjednik Republike Hrvatske pof.dr.sc. Ivo Josipović  rekao je kako su Lipovljanski susreti iznimno važan događaj. Tu se pokazuje bogatstvo, tradicija i kultura nacionalnih manjina. S druge strane pokazuje se i njihova uklopljenost u globalno hrvatsko društvo…“

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2013/8_mjesec/27/v1{/gallery}

Tisuće posjetitelja središnje svečanosti ovogodišnjih Lipovljanskih susreta vidjeli su nastup deset kulturno umjetničkih društava sa područja cijele Republike Hrvatske koja su predstavila svoju kulturu i baštinu. Velika čast predstavljati slovačku nacionalnu manjinu u RH, u prisutnosti predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića pripala je Slovačkom kulturno-umjetničkom društvu „Ivan Brnjik Slovak“ iz Jelisavca.

 U okviru manifestacije održan je okrugli stol na temu Nacionalne manjine u uvjetima nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Uvodno izlaganje održao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, a predavači su bili dr.sc. Antonija Petričušić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu i mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. U Željanskoj ulici svečano je otvorena Slovačka etno kuća.

Inače, već sljedećeg dana, dakle, u nedjelju 25.8., Jelisavčani su bili sudionicima 34. Iločkog ljeta, jedne od najposjećenijih kulturnih događanja slovačke nacionalne manjine u RH. Matica slovačka Ilok te Slovački kulturno-prosvjetno društvo „Ljudevit Štur“ glavnim su organizatorima ove manifestacije, koja završava velikim galaprogramom slovačkih društava iz Hrvatske, Srbije i Slovačke.

Jelisavčani predstavljali slovačku nacionalnu manjinu na Lipovljanskim susretima

Ovim uspješno odrađenim aktivnim vikendom su Jelisavčani zaokružili nastupima bogati mjesec kolovoz, u kojem su se predstavljali publici u Češkoj i Hrvatskoj, a bili su i organizatorima svoje vlastite tradicionalne manifestacije „Dani Slovaka u Jelisavcu-Večer korbačika“, koja je ostvarila veliki uspjeh.

Pročitajte još

This will close in 8 seconds