eTwinning projekt OŠ kralja Tomislava Našice “Rastimo zdravo”

Potaknuti Covid situacijom oko nas, našička osnovna škola kralja Tomislava odlučila se promijeniti zdravstvene navike jer promjena kreće od svakog od nas kao osobe. Potrebna je samo dobra volja i napredak će biti vidljiv u kratkom vremenu.

U 4. a razredu donijeli su odluku da će dati važnost zdravoj prehrani, fizičkim aktivnostima, mentalnom zdravlju, boraviti više na otvorenom i biti odgovorniji prema sebi i svome zdravlju. Taku su odlučili promijeniti i pokrenuti druge. Naime, učiteljice Ljiljana Kubaša iz OŠ kralja Tomislava Našice i Brankica Habuzin iz OŠ Dubrava iz Dubrave otvorile su projekt Rastimo zdravo na eTwinning platformi.

Cilj projekta je razvijati odgovornost i svijest o sebi i svom zdravlju, uočiti razlike između zdrave i nezdrave hrane, uočiti povezanosti i važnosti zdrave prehrane i fizičkih aktivnosti u svakodnevnom životu, pozitivno utjecati na predškolce i djecu školskog uzrasta na formiranje zdravih životnih navika, razvijati sposobnosti samostalnog učenja, problemskog mišljenja, rada u timovima (skupinama), komunikacije, inovativnog mišljenja, vlastite prezentacije, medijske i IKT kompetencije.

Planirane aktivnosti u ovoj 2021./2022. školskoj godini bile su sljedeće:

U rujnu su se međusobno upoznali kao i način rada na projektu. U listopadu su predstavili projekt u sklopu projekta Webučionice i izradili logo projekta. U sklopu tog mjeseca obilježili su nadnevke 9.10. Dan mentalnog zdravlja, 16.10. Dan kruha, 20.10. Dan jabuka. U prosincu su učenici izradili zdravi dnevni jelovnik, a 3.12. obilježili su Međunarodni dan osobe s invaliditetom.

Veljaču su posvetili mentalnom zdravlju djece, obilježili Međunarodni dan života (prva nedjelja u veljači). Mjesec travanj bio je u znaku zdravlja. Vježbali su s fizioterapeutom, raznoliko se hranili, boravili na svježem zraku, pili puno tekućine. Tako su pbilježili i Svjetski dan zdravlja te 22.4. Dan planeta Zemlje. 29. travnja zaplesali su na Svjetskom danu plesa. U lipnju planiraju doći u školu biciklima te na taj način obilježiti 3.6. Svjetski dan bicikla.

U projekt su uključeni partneri iz Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine

Svim uključenim partnerima dana je sloboda kreiranja svojih dodatnih aktivnosti prema izboru i želji (izrada slikovnice, pisanje čestitke, ilustracije, izrada videa, plakata, leksikona, brošura, postera). Aktivnosti ovog eTwinning projekta mogle su se provoditi u obliku tematskog dana, tematskog tjedna (ili mjeseca) ili integriranog dana. Na završetku projekta sudionici će prezentirati svoj rad drugim partnerima preko videokonferencije. U projekt su uključeni partneri iz Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine. Ostvarena je odlična suradnja, stvorena su nova prijateljstva i iz škole se nadaju da će ovaj projekt zaživjeti i nagodinu.

Pročitajte još