Mnoštvo zanimljivih sadržaja u Zavičajnom muzeju Našice

Mnoštvo zanimljivih sadržaja u Zavičajnom muzeju Našice

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEZavičajni muzej Našice otvorio je svoja vrata u Noći muzeja, što je manifestacija kojoj se pridružuju i mnoge druge muzejske ustanove, poduzeća, škole. Ovogodišnja je Noć muzeja posebna jer je izložen posljednji program u okviru te manifestacije u stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice i neobnovljenom prostoru dvorca Pejačević. Djelatnici se nadaju da će za tri godine, kako je to predviđeno, sugrađanima moći ponuditi novi postav muzeja u obnovljenom dvorcu Pejačević.

Uz standardni obilazak muzeja, koji je bio besplatan, održalo se i otvorenje izložbe dugogodišnjeg suradnika muzeja, profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep“. Ovaj poznati našički kreativac nakon četrdeset i dvije godine radnog staža napokon može bezbrižno uživati i posvetiti se svojim hobijima.

„Ovo je večeras jedna od mojih osam samostalnih izložbi, u kojima sam pokazivao crteže, slike, te razne tehnike, a drvo mi je, kao i ostali materijali, iznenada palo na pamet kad sam uočio kako je u školskom dvorištu otpala grana lipe. Istoga trena imao sam cijeli plan u glavi i tako su nastale ove ribe. Nemam omiljenu tehniku, a u svome radu doista uživam“, rekao je umirovljeni profesor Marijan Slakić.

Održanim sadržajima djelatnici muzeja nastojali su se oprostiti od prostora našega dvorca i stalnoga postava. Naime, Melita Husnjak odabrala je stare fotografije iz muzejskog fundusa i uprizorila videoprojekciju kao neku vrstu vremeplova Zavičajnog muzeja Našice. Osim toga, organizirana je i edukativna igra za najmlađe, koji su u lovačkoj sobi muzeja mogli slagati imena sa fotografijama riba našičkog kraja. Edukativna igra s jedne je strane bila povezana sa izložbom profesora Slakića, a nagrada su bili izloženi bomboni. Ovogodišnja Noć muzeja bila je puna iznenađenja i posebna je po mnogoćemu, a tako i po obljetnicama povijesnih predstavnika našega grada.

„To je pokušaj da prigodnim obilježavanjem upozorimo na situaciju da ove godine brojni članovi obitelji Pejačević i velikan grada Našica Isidor Kršnjavi obilježavaju okrugle obljetnice svojih rođendana, pa smo postavili poster koji ukratko donosi njihove biografije i označava o kojoj je obljetnici riječ“, dodala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

Pročitajte još

Učitavanje...