Upozorenje građanima – Proizvod trgovačkog naziva „Energy Saver Pro“ ne smanjuje potrošnju radne energije

saver1
U posljednje vrijeme na internetskim stranicama http://www.energysaver-pro.com/crt/ kao i na Facebook-u pojavio se veliki broj oglasa vezanih za proizvod „Energy Saver Pro“ s kojim se navodno postiže ušteda i do 75 % potrošnje električne energije u kućanstvima.

Navodi u oglasima nisu istiniti budući da s tim uređajem koji se stavlja u utičnicu (pri tome je važno naglasiti da uređaj nije moguće priključiti na uzemljenu utičnicu tj. „šuko“ utičnicu, uređaj je izrađen za jednostavne utičnice), nije moguće postići uštedu energije.

Naime, radi se o tzv. kompenzacijskom uređaju koji poboljšava faktor snage (cos fi), ali ne smanjuje potrošnju radne (djelatne) energije. S obzirom da su sukladno točki 6.2.2. stavak 1. točka a. Mrežnih pravila elektroenergetskog sustava („Narodne novine“ br. 36/06.) na obračunskom mjernom mjestu u kućanstvima za mjerenje potrošnje električne energije
ugrađena brojila radne (djelatne) električne energije, ali ne i brojila jalove energije, kućanstva na temelju ispostavljenih računa opskrbljivača električnom energijom plaćaju potrošenu radnu (djelatnu) energiju.
Stoga savjetujemo potrošače da ne nasjedaju na oglase u kojima se reklamira navedeni uređaj, budući da priključivanjem toga proizvoda neće uštedjeti već samo dodatno potrošiti novac.

Izvor: http://www.inspektorat.hr/

 

Dodatno…

Mi ćemo samo dotati kako se sličan (ili isti) proizvod može naći na e-bay-u za 4-5 dolara što je oko 25 do 30 kuna dok se kod nas prodaje za 270 kn. Tko ne vjeruje neka pogleda na ebay.

Link je:

http://www.ebay.com/itm/Power-Electricity-Saving-Energy-Saver-Box-Save-30-US-EU-UK-Plug-USB-Adapter-/200811888733?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item2ec152405d

Pročitajte još