U Zadruzi Sova učenici su deficitarnih zanimanja

U Zadruzi Sova učenici su deficitarnih zanimanja

U Zadruzi Sova učenici su deficitarnih zanimanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEGotovo svaka škola u Hrvatskoj ima zadrugu, no ova je ipak posebnija. Zadruga Sova djeluje u najmanjoj srednjoj školi u državi, a nju čine mladići i djevojke koji se mogu prebrojiti na prste jedne ruke. Zadruga je to Srednje škole Josipa Kozarca u Đurđenovcu u kojoj se školuju budući šumarski tehničari, stolari, bačvari, CNC operateri i strojobravari. Baš oni savršeni su za izradu unikatnih uporabnih i dekorativnih predmeta.

“Uglavnom su to muška usmjerenja, pa brojimo po jednu djevojku u razredu, a ove školske godine imamo ih samo četiri u cijeloj školi.” – rekla je Sanja Medenica, voditeljica šumarske sekcije te potvrdila da mladići imaju mnogo strpljenja i kreativnosti kakve se inače pripisuje djevojkama. Iako zadruga u školi djeluje od 2015. godine, bila je najbolja na dvije županijske smotre te na jednoj državnoj, onoj održanoj u Zadru, 2018. godine.

Zadruga ima četiri sekcije – šumarsku, stolarsku, metalsku i kreativnu, one su dio istozvanih usmjerenja te ujedno i dio praktične nastave koja se provodi u školskoj radionici. Voditelj stolarske sekcije je Goran Pavlić, voditelj metalske sekcije Senad Becker, a kreativne sekcije Nikolina Azenić Krstić. Sami nazivi sekcija odaju materijal izrade predmeta, tako šumarska sekcija proizvode, poput kućica za ptice i hotela za kukce, izrađuje od prirodnih materijala, najčešće drveta. Kreativna sekcija te grubo obrađene proizvode potom ukrašava i dovršava bojenjem i lakiranjem.

“Često sudjelujemo na sajmovima i na taj način promoviramo naše proizvode. Uvijek smo na Danima slavonske šume, Adventu u Osijek, božićnom sajmu u Našicama, a prošle godine bili smo dio i Ambiente, najvažnijeg poslovnog događaja drvne industrije.” – dodaje Medenica. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri na temu “Vrijeme” zadruga Sova, učenici Ines Bosilj i Mihael Čorković, prikazali su povjerenstvu izradu i funkcioniranje sunčanog sata, a štand je bio prepun satova nastalih u školskim radionicama koje na nedavno održanim Danima slavonske šume nisu izložili, jer su spremljeni za državno natjecanje.

Osim što upisuju deficitarna zanimanja, kao što su stolar i bačvar, Srednja škola Josipa Kozarca trudi se zainteresirati veći broj budućih učenika upravo kroz prikaz praktičnih radova iz zadrugarske radionice.

Pročitajte još

Učitavanje...