Uz moto „Misli na sebe – dođi u knjižnicu!“ te dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Gradska knjižnica Marka Marulića iz Splita na svečanosti u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu je proglašena „Knjižnicom godine“. Godišnje je to priznanje koje Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unaprjeđivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak čestitao je nagrađenoj knjižnici na važnom priznanju te svim knjižničarima njihov dan uz poruku kako upravo oni pomičući granice svoje struke inovativnim i kreativnim pristupom, stvaraju pozitivno ozračje koje knjižnice čini rado posjećenim i važnim mjestom u lokalnoj zajednici. Zahvalio je cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici na trajnom trudu u promicanju hrvatske kulture te poručio da vjeruju u priznanje struke i vide ga kao poticaj daljem ustrajnom doprinosu u unaprjeđenju hrvatskog knjižničarstva, zaštiti nacionalne baštine i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta.

GKMM Split se svojim inovativnim djelovanjem istaknula kao vodeća kulturna ustanova u svojoj zajednici

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić u zahvalnom je govoru izrazila velik ponos dobivenim priznanjem s obzirom na to kako su neki od ponajboljih programa splitske knjižnice poput onih u povodu obilježavanja 500 godina „Judite“ Marka Marulića i drugih, zahvaljujući marljivim knjižničarima, stvarani u teškim okolnostima pandemije i krize, što im daje dodatnu vrijednost.

Okupljenima su se obratili zamjenik župana splitsko – dalmatinskog Stipe Čogelja, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednica Komisije za obrazovanje i stalno stručno usavršavanje Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško te predsjednica Povjerenstva za dodjelu priznanja Knjižnica godine Hrvatskog knjižničarskog društva Nina Jelača, koja je pročitala obrazloženje HKD-ova Povjerenstva za dodjelu priznanja Knjižnica godine u kojemu je navedeno kako se GKMM Split svojim inovativnim djelovanjem te značajnim iskoracima istaknula kao vodeća kulturna, odgojno – obrazovna i javna ustanova u svojoj zajednici.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija, Foto: Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Pročitajte još