Udruga Iskrice iz Feričanaca započela s aktivnim radom

U Feričancima je s aktivnim radom započela Udruga Iskrice, osnovana s ciljem razvijanja, unapređivanja i njegovanja zavičajnog i kulturnog identiteta Općine Feričanci. 19 članova Udruge okupilo se kako bi uz druženje izrađivali rukotvorine, prenosili svoje znanje izrade na mlade te ih predstavljali na sajmovima i festivalima.

Udruga je osnovana na inicijativu predsjednice Udruge Marije Gregurić koja navodi kako je u Feričancima nekada postojala slična udruga, Udruga vezilja. „Prije mnogo godina u Feričancima je postojala Udruga vezilja koju je vodila moja majka i sad sam ja odlučila ponovno okupiti mještane i mještanke kako bi doprinijeli aktivnostima našeg sela.” – rekla je predsjednica udruge i nadodala kako su se današnjoj Udruzi pridružile i članice koje su nekada činile mlađu postavu Udruge vezilja.

 

Kako navodi Marija Gregurić, Udruga je osnovana pred epidemiju koronavirusa koja je stopirala sve njihove tadašnje planove. „Osnovani smo u 12. mjesecu 2019. godine i naša prva aktivnost bila je organizacija prošlogodišnjeg Božićnog koncerta u izvedbi Tamburaškog orkestra Općine Semeljci u našoj Župnoj crkvi, a zatim šivanje ekološki torbi čvrstih materijala. Tada je stigla epidemije koronavirusa, zabrana okupljanja i morale smo prekinuti s našim aktivnostima. No, iz svojih domova smo se posvetile šivanju zaštitnih maski za mještane. Sašile smo oko 700 maski koje smo darovale mještanima.” – rekla je Marija Gregurić.

Općina Feričanci podržala je rad Udruge te im ustupila privremeni prostor, no, iz udruge se nadaju i skorašnjem trajnom prostoru. Kako ih je epidemija koronavirusa spriječila u radu te kako bi pokazali da kreću s aktivnim radom i predstavili se mještanima, članovi Udruge su nedavno sudjelovali na Festivalu frankovke, a cilj im je i u budućnosti prikazivati aktivnosti Udruge na raznim manifestacijama. Za Festival frankovke, članice su ispekle slatke i slane kolače te su ih na prekrasno dekoriranom štandu ponudile posjetiteljima uz čokanjčiće rakije i likera.

 

Kako navodi Marija Gregurić, stupili su u kontakt i s Udrugama okolnih sela s kojima će razmjenjivati iskustva i znanja, a već su dogovorili i zajednička druženja. Osvrnula se i na planove u budućnosti. „Aktivacijom udruge počeli smo šiti i vesti i raditi razne rukotvorine. Planovi su nam nabaviti lončarsko kolo te izrađivati predmete od gline. Želimo izrađivati predmete od komušine i dekupaž. Naravno, prvo bi nas osobe koje se time rade podučile i dalje bi nastavile kao našu samostalnu aktivnost.” – rekla je Marija Gregurić i naglasila kako im je u budućnosti cilj raditi i s djecom te organizirati razne radionice kako bi ih podučili načinima već pomalo zaboravljenim izradama rukotvorina.

Pročitajte još