U OŠ J.J. Strossmayera Đurđenovac obilježen Dan njemačkoga jedinstva

 

Dan njemačkoga jedinstva (Tag der Deutschen Einheit) državni je praznik u Njemačkoj, koji se prema Ugovoru o ujedinjenju iz 1990. obilježava 3. listopada. Proslava ovog značajnog događaja upriličena je u Osnovnoj školi J.J. Strossmayera Đurđenovac za učenike i nastavnike njemačkog jezika.

Obilježavanje je organizirala profesorica engleskog i njemačkog jezika Kristina Mihalčić uz svesrdnu podršku ravnatelja đurđenovačke Osnovne škole Tonija Markotića i ostalih suradnika. Događaju su se priključile i susjedne škole – OŠ Hinka Juhna Podgorač i nastavnica Tajana Tomoković, nastavnica Perka Gabajček i OŠ kralja Tomislava Našice te OŠ Vladimira Nazora Feričanci i nastavnica Marina Čerepinko.

Ovom su inicijativom organizatori ukazali na važnost njemačkog jezika

Tako su učenici i nastavnici izlažući prezentacije te sudjelujući u jezičnim igrama putem kojih su naučili ponešto o europskoj povijesti, integraciji i važnosti europske suradnje. Prema riječima profesorice Mihalčić današnji je dan prilika za promicanje vrijednosti mira, jedinstva i suradnje među narodima. Ovim se obilježavanjem podsjeća i na važnost njemačkog jezika kao izbornog predmeta koji zaslužuje bolji tretman.

„S obzirom na poziciju izborne nastave njemačkog jezika u svim školama čiji je interes, nažalost, u opadanju nastojimo obogatiti ponudu aktivnosti u sklopu nastave. Stoga smo se odlučili na obilježavanje važnijih datuma, a danas raznim radionicama i prezentacijama proslavljamo Dan njemačkog jedinstva. U organizaciji sudjeluju četiri susjedne škole, a ovaj događaj se odvija u đurđenovačkoj osnovnoj školi isključivo zbog prostornih uvjeta.

Također, uvelike su nam pomogli i Veleposlanstvo Republike Njemačke koje nam je poslalo donaciju promotivnih i edukativnih materijala, potporu nam je dala, već treći put, i Hrvatska katolička zajednica Darmstadt (Kroatische katholische Gemeinde Darmstadt) u vidu materijala za rad i materijala za njemački jezik te veliku potporu imamo od izdavača „Školska knjiga”. Treba napomenuti kako nam je „Školska knjiga” donirala nagrade za učenike koji svoje slobodno vrijeme dodatno ulažu u obrazovanje, odnosno u učenje stranog jezika.

Cilj je poboljšanje statusa njemačkog jezika kao izbornog predmeta jer se mi, rekla bih, nalazimo na margini i to ne mislim metaforički, nego doslovno. Naime, nastava njemačkog jezika bude ili nulti ili sedmi ili osmi sat u drugoj smjeni kada se djeca teže koncentriraju koncentraciju i nemaju više toliku volju za učenjem.” – izjavila je profesorica Mihalčić zaključivši kako će ovakve inicijative ukazati na važnost stranih jezika.

Pročitajte još