U Našicama održana tematska konferencija „Lionsi o sljepoći i slabovidnosti“

 

Danas je u hotelu Park Panolija Našice održana tematska sjednica pod nazivom „Lionsi o sljepoći i slabovidnosti“, a u organizaciji Lions Clubs International te u suradnji s Udrugom slijepih Našice. Treba svakako istaknuti kako su Lionsi fokusirani na pet glavnih područja pružanja pomoći i pomaganja potrebitih i to: sljepoća i slabovidnost, dijabetes, karcinom kod djece, ekologija i borba protiv gladi. Prije same konferencije Udruga slijepih Našice na svom je štandu predstavila rukotvorine kao i svoj program te ciljeve, a ljubazni djelatnici Opće županijske bolnice Našice zainteresiranima su mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

Tiskovnu konferenciju, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, ravnatelj OŽB Našice Dino Vida, predsjednica Udruge slijepih Našice Tatjana Bela, izvršna direktorica Hrvatskog savez slijepih Andreja Veljača, saborska zastupnica Ružica Vukovac te mnogi drugi uvaženi gosti, je pozdravnim govorom otvorio Guverner Lions Distrikta 126 Hrvatska Milorad Stanić istaknuvši kako su Lionsi, gotovo od svog osnutka, „vitezovi slijepih u ratu protiv tame” te kako rješavanje ovog problema svakako zaslužuje naše vrijeme.

„Danas smo održali zajedničku sjednicu Udruge slijepih Našice i Lions distrikta 126 Hrvatska na temu „Lionsi o sljepoći i slabovidnosti”. Sljepoća i slabovidnost su jedan od pet fokusa Lionsa, a Lionsi se ovom problematikom bave već od 1917. godine otkad su osnovani. Valja istaknuti 1925. godinu kada je slijepa i gluhonijema žena Helen Keller na konferenciji International Lions pokreta u Ohiju u Cedar Pointu zamolila Lionse da budu vitezovi slijepih u ratu protiv tame.

Mi smo pokušali na današnjoj tematskoj sjednici sagledati širu sliku ovoga problema u Hrvatskoj i uočavamo da pored svega što smo pozitivno uradili u našem društvu ono još uvijek nije dovoljno senzibilizirana na probleme slijepih i slabovidnih s jedne, a s druge strane, vjerojatno kao posljedica toga, ni slijepi i slabovidni nisu dovoljno integrirani u rad naše društvene zajednice.

Ovaj problem posebno dolazi do izražaja u uvjetima kada stručnjaci kažu da živimo u okruženju vizualne civilizacije u kojoj se 80% informacija dobiva osjetilom vida, a 93% komunikacije odvija se neverbalno. Stoga sljepoća i slabovidnost predstavljaju izuzetno težak oblik invaliditeta i pažnja tom problemu zaslužuje naše vrijeme.

Lions klubovi se i inače bave ovim problemima, a sada ćemo pokušati da od današnje sjednice pa sve do 15. listopada, kada obilježavamo Dan bijelog štapa, koncentriramo svoje aktivnosti na problematiku slijepih i slabovidnih. U tom će periodu naši klubovi održati zajedničke sjednice kao što je današnja, posjetit će i bolnice, a podsjetit će gradske vlasti da posjete komunalna poduzeća i da svi zajedno doprinesemo većem osvješćivanju problema sljepoće i slabovidnosti u našoj zajednici. Veseli nas da je ovu našu aktivnost prepoznala i krovna udruga slijepih Hrvatske tako da i oni sudjeluju s nama u današnjem radu, a također sudjeluje i nekoliko saborskih zastupnika koji su prepoznali ovu problematiku i žele ponuditi svoju pomoć.” – rekao je Guverner Milorad Stanić.

Promicanje humanitarnih inicijativa

Također, dobrodošlicu svim gostima poželio je gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasivši kako je Grad Našice posebno osjetljiv na probleme slijepih i slabovidnih osoba te će svakako nastaviti ulaganje u infrastruktura koja im omogućava lakšu društvenu interakciju.

„Drago mi je da se ova sjednica održava upravo u Našicama jer njome obilježavamo i tridesetu obljetnicu Lions kluba Našice. Volim naglasiti kako su Našice grad udruga, a Lionsi su vitalni dio te cjeline i prepoznati su nizom humanitarnih akcija tijekom godina kojima prikupljaju sredstva potrebitima. U ime grada Našica meni je bila čast pozdraviti i poželjeti dobrodošlicu Guverneru gospodinu Staniću te sam istaknuo kako Grad Našice brine o potrebama slijepih i slabovidnih, a ujedno sam zahvalio na dolasku kao i na zalaganju našoj Udruzi slijepih i slabovidnih na čelu s predsjednicom Tatjanom Belom.

Također, Grad Našice ulaganjem u infrastrukturu brine o zaštiti slijepih i slabovidnih – tako Dječji vrtić „Zvončić” Našice ima osiguran pristup, ali i naša bolnica kao i naše škole.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba naglasivši kako se i dio sredstava obnove kulturne baštine usmjerio u sigurnost slijepih i slabovidnih osoba.

Izvršna direktorica Hrvatskog savez slijepih Andreja Veljača obratila se okupljenima s nekoliko riječi kojima je ukazala na potrebu poboljšanja Zakona o osobnoj asistenciji.

„Izglasan je Zakon o osobnoj asistenciji, a nakon stupanja na snagu zakona izrađivani su pravilnici koji su nama najbitniji jer reguliraju detalje koji su od velike važnosti, kako za nas kao pružatelje, tako i za naše članove kao korisnike. Mogu reći da nismo zadovoljni zato što će biti vrlo teško organizirati kvalitetnu uslugu i kvalitetan posao po ovoj cijeni jer biti vodeći pratiti nije lako i rad s ljudima je prilično zahtjevan i težak. Ljudi, u ovom trenutku, će kroz projekte morati raditi za minimalnu plaću jer u tom iznosu od 11 eura po satu usluge nećemo moći više od toga osigurati što mislim. Također moram naglasiti kako je videći pratitelji odgovoran za nečiji život i bit će vrlo teško naći kvalitetne za minimalnu plaću.” – zaključila je izvršna direktorica Veljača.

Razmjena iskustava i znanja

Predsjednica Udruge slijepih Našice Tatjana Bela također je pozdravila sve prisutne s nadom kako će ova sjednica postaviti temelje za dugoročno djelovanje Udruge na području cijele regije.

„Prije svega smo jako zahvalni što je Lions klub Hrvatske odlučio u našem gradu organizirati ovako jedan veliki simpozij. Naša udruga je jedna malena udruga i sastavni smo dio Hrvatskog saveza slijepih, a trudimo se svim silama biti neprestano prisutni i zamijećeni u našem gradu.” – rekla je predsjednica Bela.

Konferencija „Lionsi o sljepoći i slabovidnosti“ predstavlja dobru priliku za povezivanje i suradnju svih onih koji su posvećeni poboljšanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba. Lions klubovi nastavljaju svoju tradiciju služenja zajednicama, a ova konferencija predstavlja još jedan korak prema ostvarenju njihovih humanitarnih ciljeva.

Pročitajte još