U Europskom tjednu mobilnosti besplatan vlak za djecu

Europski tjedan mobilnosti započeo je jučer. Tradicionalno se svake godine obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina kretanja, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Krećite se s nama!

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti “Krećite se s nama!” (“Walk with us!”) potiče na odabir aktivnih načina kretanja. Hodanje i biciklizam imaju mnoge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Prema istraživanju aktivni biciklisti u prosjeku žive dvije godine dulje od ljudi koji ne voze bicikl i zbog bolesti izostaju 15 % manje dana s posla. Treba istaknuti i ono što je već znano, 25 minuta žustrog hoda svaki dan produljuje život za sedam godina. U sklopu ove manifestacije održava se i “Dana bez automobila”, 22. rujna, koji predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti. Na taj dan pozivaju se svi da vožnju automobilom zamjene pješačenjem ili biciklom.

HŽ osigurava besplatne karte za djecu

HŽ Putnički prijevoz, u suradnji s Udrugom Sindikat biciklista, također obilježava Europski tjedan mobilnosti. Tako će od 16. do 22. rujna omogućiti besplatan prijevoz bicikala, u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala. Uz to omogućen je i besplatan prijevoz djece od 6 do 12 godina, a karte za besplatnu vožnju potrebno je preuzeti na blagajnama. Na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli se ne mogu prevoziti.

Pročitajte još