Ispraćaj maturanata uz ples i – izazov

18 - zupanija1.jpg

18 - zupanija1.jpg

Ispraćaj maturanata srednjih škola Osječko – baranjske županije i ove će godine, već 14. put, biti uz plesanje francuskog dvorskog plesa „Quadrille“ na gradskim trgovima Osijeka, Belog Manastira, Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova te večernji zabavni program. Program organizira i financira Osječko – baranjska županija, pa je tim povodom održana konferencija za novinare na kojoj su župan Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Sandra Filipović i direktor Koncerta d.o.o. Domagoj Jukić predstavili značaj i program Quadrille 2018.

– Osječko – baranjska županija će i ove godine organizirati tradicionalni način ispraćaja maturanata, pa i financijski izdvajanjem 225.000 kuna za taj događaj. „Quadrillom“ želimo ujedno poslati i poruku da tim mladim osobama završava jedno doba života na pragu punoljetnosti, a nastavlja se novo doba, zapošljavanje, nastavak školovanja, što je najljepše obilježiti uz ples. Plesat će 2.714 od ukupno 3.226 maturanata, od kojih je 1.579 u gradu Osijeku. Središnji dio programa održat će se u utorak, 22. svibnja u 12:00 sati u šest gradova. Činjenica je da je sve manje maturanata, no to treba biti i dokaz i spoznaja svima koji vodimo brigu o županiji, općinama i gradovima da vodimo računa o stvarnom stanju i spašavamo ovaj kraj – rekao je župan Ivan Anušić.

18 - zupanija2.jpg

Sandra Filipović dodaje da se već odvijaju probe plesa u svim gradovima, a uz ples pripremljeni su i drugi sadržaji. Snimit će se tzv. Milenijska fotografija s 50-metarskih vatrogasnih ljestvi, a za tu prigodu maturanti će tijelima ispisati riječ „CHALLENGE“, riječ koja ima višestruku simboliku i značenje. – S jedne strane to je najava „Pannonian Challengea“, najvećeg i najvažnijeg regionalnog festivala ekstremnoga sporta, a s druge strane ova riječ u prijevodu znači „izazov“ čime se aludira na novo životno razdoblje maturanata, njihovu prekretnicu koja se odnosi na sve izazove koje život u ovome trenutku pred njih stavlja; završetak srednjoškolskog obrazovanja, zapošljavanje, upisivanje na željeni fakultet, za neke i selidba te po prvi puta život izvan roditeljskog doma, osamostaljenje za sve one koji se zaposle itd. – pojašnjava pročelnica Sandra Filipović.

U slučaju lošeg vremena ples će se održati u zatvorenom prostoru, najvjerojatnije dvorani Zrinjevac.

Pročitajte još