Izgradnja kružnog toka u Budimcima pri svom kraju

budimci1
budimci1

Svi oni koji prometuju kroz Budimce, selo koje se nalazi na vrlo važnoj prometnici Našice – Osijek, mogli su vidjeti velike radove u samom centru sela. naravno, radi se o završetku radova na toliko željenom kružnom toku koji se nalazi u blizini društvenog doma, crkve, trgovine, centar naselja Za vrijeme pisanja ovog teksta, bilo je u tijeku postavljanje asfaltne podloge, nakon čega slijedi vertikalna i horizontalna signalizacija.

Radi izvođenja radova promet vozila na raskrižju ceste prema Osijeku i prema Koški odvija se usporeno te je potreban povećani oprez.

budimci2

Kako je izjavio načelnik općine Podgorač Goran Đanić, kružni tok i radovi koji se tu odvijaju će biti gotovi za nekih 10-tak dana, točnije vjeruje kako sve biti završeno do početka mjeseca prosinca. Radovi su naime započeli krajem ljeta, a na temelju projekta rekonstrukcije raskrižja u kružni tok na županijskoj cesti ŽC 4080 i ŽC 4105 kojeg je naručila Uprava za ceste Osječko-baranjske županije.

„Radovi teku prema planu i ova investicija Županijske uprave za ceste bit će vrlo brzo odrađena. Vremenski uvjeti su išli na ruku izvođaču, a nakon što se završe građevinski radovi, uslijedit će hortikulturno uređenje površina kružnog toka da bi se uljepšala slika središta naselja Budimci. Taj dio posla financirat će Općina Podgorač iz svoga proračuna.“ – rekao je Goran Đanić.

Izgradnja ovog kružnog toka posebno je značajna zbog toga što je ovo mjesto predstavljalo najkritičniju točku na području općine Podgorač. Posebno velik problem predstavljao je nepregledan izlaz s ceste u Starčevićevoj koja se spaja sa glavnom budimačkom ulicom – Jelačićevom. ”Kružnim tokom riješit ćemo najcrnju točku na području naše općine, jer na ovom raskrižju bio je najveći broj prometnih nesreća”, naglašava načelnik Đanić i dodaje kako će se kružnim tokom povećati sigurnost svih sudionika u prometu, osobito pješaka, jer su u blizini raskrižja i škola i dom zdravlja. 

Valja naglasiti da općina Podgorač je jedna od pozitivnih primjera izgradnje kružnog toka. Ova općina sa devet naselja i u središtu Podgorača borila se sa gužvama u prometu, koje su dovodile do prometnih nesreća. No od 2011. godine raskrižje u središtu naselja Podgorač funkcionira kao kružni tok. ”Pokazalo se dosad da je kružni tok u Podgoraču funkcionalan i promet je bolji nego što je bio”, kaže Đanić.

Stručnjaci ističu da su osnovne prednosti kružnog nad klasičnim raskrižjem veća sigurnost prometa, mogućnost velike gustoće vozila, manje kolone budući da se promet odvija neprekidno te su dobro rješenje usporavanja prometa. A i posljedice prometnih nesreća na kružnim raskrižjima manje su teške i obično ne završavaju tragično ili sa teškim tjelesnim ozljedama.

Pročitajte još