Tvornica cementa Nexe, unatoč koronakrizi, jača poziciju na hrvatskim i stranim tržištima


Tvornici cementa Nexe d.d. nedavno je osvojila nagradu „Zlatni ključ” u kategoriji Najboljeg izvoznika u Mađarsku u 2019. godini. Kako navode iz tvornice, 2019. godina ostat će zabilježena kao vrlo uspješna poslovna godina u kojoj je ostvaren rast prihoda od prodaje cementa i namala od 13% u odnosu na 2018., a kao rezultat rasta prodaje cementa i namala na domaćem tržištu za 16%, te na izvoznim tržištima za 6%, najviše na susjednim tržištima BiH, Srbije, Mađarske i Slovenije. Ovim rezultatima treba dodati i rast prihoda od prodaje, prijevoza i pumpanja betona od 27% u odnosu na 2018. godinu.

Tvrtka se osim proizvodnje cementa i namala, bavi i proizvodnjom i prodajom svježeg betona. S godišnjim kapacitetom od 1,1 milijun tona cementa i namala, druga je tvornica cementa u Republici Hrvatskoj po instaliranim kapacitetima i tržišnom udjelu, a danas zapošljava 430 radnika. Unutar tvrtke organizirana je proizvodnja i prodaja svježeg betona s tvornicama betona u Zagrebu, Sisku, Našicama, Osijeku i Vinkovcima. Ako se tome dodaju tvornice Nexe betona u Srbiji (jedna u Novom Sadu i dvije u Beogradu), te dvije u Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Tuzla), Nexe beton je u 2019. godini isporučio preko pola milijuna m³ betona, od čega više od polovine količina u Hrvatskoj. Osim toga, 2019. godinu obilježilo je i provedeno investicijsko ulaganje u novu liniju za uvrećavanje cementa koju odlikuje minimaliziranje rasipanja cementa prilikom paletizacije, pri utovaru i istovaru, i općenito prilikom manipulacije proizvodom čime se osigurava čišći radni okoliš.

Tvornica cementa u Našicama, od sredine 2020. godine posluje pod tvrtkom NEXE d.d. za proizvodnju građevinskih materijala i najveća je članica poslovnog sustava regionalnog proizvođača građevinskih materijala Nexe Grupe. Danas je Nexe cement, s paletom od 6 vrsta portlandskog cementa opće namjene i zidarskim cementom Namalom, osim na domaćem tržištu, prisutan i na izvoznim tržištima, od Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, do Slovenije, Austrije i Rumunjske, s udjelom izvoza od 60% u ukupnoj prodaji, što potvrđuje kako je izvoz važna karika u poslovanju našičke tvornice cementa.

 

Kako navode, industrija građevinskog materijala ovisna je o kretanjima u građevinarstvu, a koje je izravno povezano s općim stanjem gospodarstva. U 2020. godini utjecaj koronavirusa na gospodarstvo predstavlja dodatni izazov u poslovanju. U tvornici cementa NEXE na vrijeme su proizvodnju i poslovne procese prilagodili novonastaloj situaciji te uspjeli održati kontinuiranu proizvodnju bez prekida u isporuci robe. Tako prodaja cementa i namala za 8 mjeseci 2020. godine ide prema planu. Kako su im prethodne krize donijele vrijedna iskustva, ulaganja su fokusirali na modernizaciju postrojenja i povećanje stupnja energetske efikasnosti.

 

Strategija razvoja Nexe d.d. usmjerena je na kontinuirao usavršavanje postojećih proizvoda, usvajanje novih grupa proizvoda, modernizaciju i proširenje kapaciteta, investiranje u zaštitu okoliša, zadržavanje i jačanje pozicija na hrvatskom i ostalim tržištima. I dalje su povećanje energetske efikasnosti u proizvodnji kao i smanjenje utjecaja na okoliš važna smjernica u unapređenju poslovanja, navode iz tvornice.

Stric pivo

Pročitajte još