Što su ospice i kako se liječe?

Ospice su najzaraznija virusna bolest koja se širi kapljičnim putem a premda od njih najčešće obolijevaju djeca, treba uzeti u obzir da od njih mogu oboljeti sve dobne skupine. Inkubacija nakon zaraze traje oko desetak dana. Zaraziti se mogu bebe i osobe koje nisu primili obje faze cjepiva ili nisu uopće cijepljene. Osoba je zarazna i može prenijeti virus na druge u periodu 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa.

Ospice su najzaraznija virusna bolest

Imunitet protiv izbijanja ospica stječe se cjepivom, a danas se bolest javlja vrlo rijetko upravo zbog dobre procijepljenosti društva. Kod cijepljenih majki bebe nakon poroda zadržavaju imunitet prvih nekoliko mjesec, otkriva Mamin kutak. Povišena tjelesna temperatura, curenje nosa, crvenilo grla, suzenje očiju, pojačana osjetljivost na svjetlost i suhi kašalj samo su neki od najčešćih simptoma ospica.
Najveći rizik od komplikacija imaju bebe, trudnice i osobe s trajno oštećenim imunološkim sustavom a komplikacije se javljaju u manje od 20% slučajeva i uglavnom su blage te mogu uključivati npr. upalu pluća, upalu uha, bronhitis, proljev i sl. Osim pravovremenog cijepljenja lijek za ospice ne postoji pa se prema tome liječenje kod pojave ospica vrši simptomatsko, tj. ublažava se simptom po simptom.

Liječenje je simptomatski

Unos dovoljno tekućine, najbolje toplog čaja, spriječit će dehidraciju i umiriti grlo dok paracetamolom možemo spustiti povišenu tjelesnu temperaturu i ujedno ublažiti bolove u mišićima. Dovoljno odmora vratit će vam energiju i ubrzati oporavak a ovlaživanjem zraka olakšavamo disanje i sprječavamo sušenje sluznice i dodatno iritiranje nosa i grla. Zamračivanje prostorije u kojoj boravite olakšat će glavobolje i osjetljivost na svjetlo a za a ublažavanje kašlja možete koristiti sirup.

Izvor: Mamin kutak

Pročitajte još