Što otkriva amniocenteza?

Amniocenteza je dijagnostička metoda koja se provodi između 15. i 18. tjedna trudnoće a koristi se za dokazivanje postojanja određenih kromosomskih i genetskih poremećaja. Uzorak plodne vode dobiven amniocentezom koristi se tako da se odvajaju stanice koje se ostavljaju u sterilnim uvjetima da se množe a njihovim množenjem lako je moguće uočiti dolazi li do kakvih poremećaja prilikom množenja ili su uočene abnormalnosti na stanicama. Amniocentezu se najčešće povezuje sa mogućnosti otkrivanja Down sindroma, no amniocenteza može otkriti puno više, piše Mamin kutak.             

Osim kromosomskih poremećaja kao što su Down sindrom, tu su i trisomije kao Turnerov sindrom, Edwardsov sindrom, Patauov sindrom i Klinefelterov sindrom. U gotovo 99% slučajeva uspješno otkriti i genetske poremećaje kao što je npr. cistična fibroza.

Sam način izvođenja amniocenteze može izgledati opasno, treba imati na umu da liječnik prilikom izvođenja zahvata sve prati ultrazvukom, pa je rizik za mamu i bebu mnogo manji nego što se misli. Ultrazvukom se prati položaj djeteta, ali i gdje je vrh igle kako se njome ne bi ozlijedila beba.

Premda trudnica već nakon pola sata do sat vremena može ustati i otići kući nakon amniocenteze, savjetuje se izbjegavati neke zahtjevnije radne i dizanje težih predmeta. Amniocenteza se savjetuje trudnicama starijim od 35 godina. Skuplja alternativa amniocentezi je Harmony test. Sama pretraga potpuno isključuje sve rizike koji se vezuju uz amniocentezu.

Harmony test može se raditi već od 10. tjedna trudnoće, a rezultati su dostupni između tjedan i 3 tjedna. Jedini nedostatak ove analize jest cijena koja je još uvijek relativno visoka.

 

Izvor: Mamin kutak

Pročitajte još