Održana završna konferencija projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica

Održana završna konferencija projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica

Održana završna konferencija projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica

30. svibnja 2018. godine s početkom u 17h u Hotelu Park Panolija u Našicama održana je početna konferencija projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica.

Konferenciji su nazočili predstavnici projektnih partnera, suradnika i zainteresirani građani.

Konferenciju je otvorila predsjednica CLIP Našice i voditeljica projekta Emilija Malovčak te ispred Centra za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice pozdravila sve nazočne i zahvalila se na dolasku kojim su uveličali svečanost zatvaranja projekta.

Projekt je kreiran kao nastavak prethodno provedenog EU projekta L.I.V.E. OCD Našice.

„U CLIP-u smo zaključili da projekt L.I.V.E. OCD Našice kojim smo administrativno osnaživali predstavnike našičkih organizacija civilnog društva i poticali na volontiranje treba nastavak, koji će se odnositi na konkretno unapređenje volonterskog menadžmenta, izradu konkretnih volonterskih programa, izravnu volontersku pomoć za socijalno najugroženije građane te osnivanje Lokalnog volonterskog centra i izradu Strategije razvoja volonterstva u Našicama (2018. – 2025. g.). I tako je nastao opsežan projekt čije rezultate danas predstavljamo.“ rekla je Malovčak.

Da se projekt nije samo bazirao na teorijskom znanju govori i činjenica da su se u sklopu provedbe projekta praktično osposobljavala 44 volontera u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice, Zavičajnom muzeju Našice, Socijalnoj samoposluzi i Općoj bolnici Našice.

„Izrazito nam je bilo važno da na projektu osim teorije imamo i praktičan volonterski rad koji nam je trebao poslužiti i kao najbolji i najiskreniji temelj za izradu Strategije razvoja volonterstva u Našicama. Tko najbolje zna što ima treba, ako to nisu volonteri i korisnici volonterskih usluga. Strategija nema smisla ako nije bazirana na stvarnom stanju. Zbog svega navedenoga naši volonteri su se osposobljavali u 3 sektora.“ napomenula je Malovčak.

Održana završna konferencija projekta Volonterska platforma „STAV Našica“ – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica

Koordinatorica volontera, Marija Knežević je prisutne upoznala sa brojnim volonterskim aktivnostima koje su volonteri odrađivali u sklopu svojih volonterskih pozicija u tri sektora. Sektoru kulture, zdravstvenom sektoru i sektoru zdravstva koja je rekla:

„Na praktično osposobljavanje smo uključili 44 volontera sa kojima smo potpisali volonterske ugovore, za njih smo odražali potrebne edukacije, a za rad sa specifičnim ciljanim skupinama edukacije za osposobljavanje volontera održala je gđa. Mirjana Rajković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Našice. Za mjesec svibanj još nemam završene evidencije jer se još uvijek nalazimo u njemu, no ponosno ističemo da su bez tih volonterskih sati, naši volonteri u 10 mjeseci odradili 8736 volonterskih sati, a mi smo nadmašili projektom predviđene sate. Naši volonteri su održali preko 40 volonterskih aktivnosti za najmlađe, informatičke radionice za osobe iznad 50 godina, pomagali u Zavičajnom muzeju i Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice, održavali radionice za bolesnu dječicu na Odjelu pedijatrije, oslikavali zidove Opće bolnice Našice i odrađivali radionice izražavanja emocija u Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici. Posebno smo ponosni što su volonteri u Socijalnoj samoposluzi podijeli 500 projektom osiguranih paketa prehrambenih i higijenskih namirnica za 50 korisnika kroz 10 mjeseci. Svi naši volonteri dobiti će i Potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem.“

Voditeljica projekta rekla je da su projektom ostvareni i ostali rezultati: zaposlene su dvije osobe, 16 polaznika osposobljeno za bolje upravljanje volonterskim potencijalima – volonterski menadžment za koordinatore volontera, 17 polaznika osposobljeno za izradu i prijavu EU projekata, izgrađeni su i ojačani kapaciteti neprofitnih organizacija za razvoj inkluzivnih volonterskih programa i podizanje svijesti o volontiranju ranjivih skupina u društvu. U sklopu provedbe projekta izrađen je i tiskan Volonterski vodič, građani su upoznati sa prednostima i značajem volontiranja za osobni razvoj i razvoj zajednice, obilježen je Međunarodni dan volontera i dodijeljene volonterske nagrade, osposobljeni su postojeći i potencijalni volonteri za uspješno volontiranje, osnovan je i opremljen Lokalni volonterski centar kao temelj volonterske platforme u Našicama i izrađena njegova web stranica (http://stav.clip-nasice.hr/), polaznici osposobljeni za izradu volonterskih programa – izrađena 4 volonterska programa izrađene analitičke podloge za 4 sektora (socijalni, zdravstveni, poslovni i sektor kulture) kao temelj za izradu Strategije volonterstva u Našicama (2018. – 2025.), izrađena Strategije razvoja volonterstva u Našicama (2018. – 2025.) kao temelj anticipativnog volonterstva.

„Ponosno ističemo, da iza projekta ostaju educirani i osnaženi ljudski kapaciteti, kao temelj razvoja i stup svakog društva. Čovjek uvijek treba biti ispred svega. Uz tu veoma bitnu stavku ostaje i Volonterski vodič i Strategija razvoja volonterstva iza koje stoje 4 registratora dokumentacije prikupljene radom sa fokus grupama. Ponosni smo i na 500 podijeljenih paketa korisnicima Socijalne samoposluge, kao i na činjenicu da smo zapošljavanjem dviju osoba ipak utjecali i na smanjenje nezaposlenosti u Našicama. Provedbom projekta nastojali smo i što više sredstava ostaviti u Našicama, koristeći usluge našičkih poduzetnika i obrtnika i na taj način volonterskim projektom doprinijeti i gospodarskom razvoju.“ rekla je voditeljica projekta Emilija Malovčak.

Projekt je bio namijenjen predstavnicima OCD-a i institucija koji su organizatori ili planiraju postati organizatori volontiranja, postojećim volonterima, mladim osobama, nezaposlenim osobama , građanima i potencijalnim volonterima te socijalno ugroženim građanima.

Projekt se provodio od 01. lipnja 2017. do 31. svibnja 2018. godine. Vrijednost projekta je 556.699,09 kn i sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda. Autor i nositelj projekta bio je CLIP Našice, a projektni partneri Centar za socijalnu skrb Našice i Humanitarna udruge Dar dobrote. Suradnici na projektu: Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, Zavičajni muzej Našice, Opća bolnica Našice i SŠ Isidora Kršnjavoga

Pročitajte još