Srednjoškolcima predstavljena znanja proizvodnje vinarije Enosophia

U feričanačkoj vinariji, tvrtke Osilovac d.o.o., održana je besplatna edukativna radionica za učenike kuharskog i konobarskog smjera Srednje škole Isidora Kršnjavog. Kroz proizvodnju i stari podrum proveo ih je enolog vinarije Enosophia Martin Kovačević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU fokusu vinarije Enosophia samo sirovina, grožđe bez dodataka

„Srednjoškolcima smo, kao budućim radnicima u ugostiteljstvu predstavili sam proces proizvodnje vina, našu opremu i naše podrume. Cilj nam je da jednog dana kada počnu raditi s vinima, pa i našim vinima, da znaju odakle sve to potječe i kako se proizvodi.” – rekao je Kovačević potvrdivši da je berba u vinogradu na nekih 75%. Obrano je sve bijelo grožđe i crno grožđe za roze vino. Ostalo je još 25% crnog grožđa za proizvodnju crnog vina.

„Zadovoljni smo ovogodišnjom berbom, iako je godina bila izazovna. Zabilježeno je dosta oscilacija u vremenskim uvjetima što se reflektiralo na kvalitetu grožđa. Ipak kako se približavamo kraju berbe, parametri se sjedinjuju i kvaliteta postaje sve bolja i bolja.” – dodaje enolog vinarije Enosophia.

Uz promjenu imena vinarije, nekadašnjeg Feravina, iskonska ideja filozofije proizvodnje je približavanje održivom pristupu. U vinogradima tako više ne koriste herbicide, nego mehanički uklanjaju korove, za 30% smanjili su i broj tretiranja. U podrumu koriste samo osnovnu enologiju baziranu na kvascima i hrani za kvasce, s ciljem isticanja sirovinu, samo grožđa kojem daju najviše pažnje.

Teorija obogaćena praktičnim znanjima

Ovo je druga ostvarena suradnja između našičke srednje škole i tvrtke Osilovac d.o.o. Prva suradnja realizirana je kroz donaciju mesa, koje su učenici obradili na roštilju i sljubili sa vinima.

„Na našu inicijativu stupili smo u kontakt sa tvrtkom Osilovac d.o.o., a uz podršku našeg bivšeg učenika Nevena Novakovića, gdje smo naišli na odobravanje i pohvale za ideju. Uz slubljivanje vina i hrane, učenici uče i posluživanje, pa će im ova radionica biti od izuzetne pomoći. Kroz prezentaciju su naučili više o proizvodnji, od same berbe do kapljice. Jer teorija se bolje prihvaća kroz praksu.”- rekao je Stanislav Vinković profesor kuharstva u Srednjoj školi u Našicama.

Uz učenike kuharskog i konobarskog smjera, u terenskoj nastavi sudjelovali su profesori Stanislav Vinković, Ana Mirković i Jerko Amidžić.

„Zahvaljujem se vinariji Enosophia, NEXE, gospodinu Nevenu Novakoviću, našem domaćinu Martinu koji je izuzetno dobro odradio ovu radionicu te DVD-u Donja Motičina na doniranom prijevozu.” – rekla je Ana Mirković.

Pročitajte još

Učitavanje...